Diskussion:En vänlig grönskas rika dräkt

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikisource, det fria biblioteket.
Då författaren avled 1912 och verket publicerades första gången före 1 januari 1929 är verket fritt enligt svensk och amerikansk upphovsrätt.

har nán musiken till den här psalmen?

Jag har.

svar: musiken är skyddad till (1982+1+70) det vill säga år 2053. Vill man inte vänta så länge går det bra att goggla!

http://www.google.se/search?q=%2Bmidi+%2Bsommarpsalm

och vill man läsa om kompositören - Waldemar Åhlén (1894-1982)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Waldemar_%C3%85hl%C3%A9n Minata

Fast det finns flera olika tonsättningar, även om Åhléns är den populäraste. Som du skriver om upphovrätten så framstår det som om det är 71 år som gäller. Men det är 70 år efter den skapandes dödsår och då blir det till och med 2052. Eller som du skriver till 2053. Men jag såg också härom veckan en uppgift i media om en dom, att det ska vara 70 år efter att ett verk skapades, vilket fick mig att höja på ögonbrynen och bestämma mig för att vid tillfälle kontrollera närmare. Om man hårdrar det så borde det ju vara på dagen när, så att det är oväsentligt om någon avlider i början eller slutet av ett år, och ett verk inte är skyddat ett år mer för att kompositören avlider i januari i stället för i december. Jag tycker det är lite speciellt med just psalmer/hymner där det knappast diskuterades i termer av "copyright" när t.ex. Psalmbokstillägget 1921 gavs ut eller ens 1937 de den nya psalmboken gavs ut. Har verkligen de kompositörer och författare som fram tills dess fått sina verk där haft ersättning för varje psalmbok och koralbok som sålts? Nu är ju allt mycket modernare och vi har ju "fått" en Bibel med Copyright, trots att stora delar av verket är skattefinansierat av hög som låg, samt medlemmar i och utanför de olika samfunden. : ) Agneta 8 augusti 2007 kl. 04.57 (CEST)[svara]
Av praktiska skäl är upphovsrättslagen skriven så att Public Domain inträffar 1 januari året efter dödsåret plus 70 år.
September i år kommer ett utredningsförslag om ändring av praxis i tillämpningen av upphovsrättslagen. Jag har lämnat in mina krav.
Hoppas på en rimlig avgift för att tillgängliggöra skyddade texter/musik av icke kommersiellt värde till fria arkiv som det här på Wikisource.
Det vill säga ett okey att lägga ut midifilen till sommarpsalm på wikisource för en ringa avgift. I dag finns den ju redan på internet/sökning Google och trots det, rättsapparaten bryr sig icke. Då kan man ställa fråga: tror rättsapparaten själva på upphovsrättslagen?
Minata 8 augusti 2007 kl. 23:07 (CEST)
Ja, vi får hålla tummarna. Men Bibeln ska då fortsätta kommersiell i nästan 70 år till? Copyright-lagarna är trots allt ett ganska nytt påfund historiskt sett. Kommersialiseringen av den andliga sången finns ju ganska väl dokumenterad, tycker jag det verkar som. "En ringa avgift"-krav måste ju riktas någonstans och intäkten läggas i någons kassalåda. Ser fram emot utvecklingen av praxis för påhitt av det slaget. De som gjorde nyöversättningen av Bibeln hade ju betalt under den tid de gjorde jobbet, så det har blivit lite av scientologi-affär av den nya svenska bibeln. Intressant i alla fall att barn och barnbarn ska ha rätt att ärva framtida intäkter, små eller stora, på sådant som det allmänna redan finansierat far- och mor-föräldrar för. Det lite roliga är ju att många helt okända och äldre melodier och texter utan kommersiellt skydd fått en chans så här.Agneta 10 augusti 2007 kl. 01.47 (CEST)[svara]