Diskussion:Hemlandssånger

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikisource, det fria biblioteket.
Då upphovsmannen är okänd och publiceringen skedde före 1 januari 1926 är verket fritt enligt svensk och amerikansk lag.


  • Detta är ju ett tidigt utkast, en språngbräda, till "Projekt Psalmer" på Wikipedia. Som framgår av exemplet så stannade det vid bokstaven 'D'. Skribenterna måste ha oerhört mycket detaljer i huvudet för att kunna länka rätt. Att Betty Ehrenborg gifte sig Posse är ett sådant exempel. Att denna Betty inte var densamma som gav söndagsskolesånger och sedelärande berättelse för barn och undertecknade Betty är ett annat exempel. Väldigt mycket av skrivandet var att drunkna i ådant som att skriva ordet författare 500-600 ggr vilket är mördande tråkigt. Här blir det ju dessutom dubbelt upp eftersom det tydligen förväntas stå "författare" även i kompositörskolumnen! Jag blir lite matt bara vid tanken på att fortsätta med just Hemlandssånger från E—Ö på det viset. I de fall författare- eller kompositörsceller fyllts i med uppgifter som "Ur Sionstoner" eller "Pilgrimsharpan", så blir ju det konstigt när sökmöjligheter inte finns. Men i vart fall Sionstoner finns på wikipedia. Den danske psalmförfattaren (och biskopen) Hans Adolf Brorson bör rimligen ha en träff någonstans i wikivärlden?
  • Mycket om att jag tycker det är onödigt att börja om här med det som är förkastat av dem som försökte hitta en lättanvänd "intuitiv" metod att dokumentera denna språk- och kulturskatt. Inget ont om Hemlandssångerna, som sångbok betraktat, utan mer detta sätt att bruka "tekniken".
  • Jag vet inte om jag har ett bättre förslag. Men kanske "Hjärtesånger" är en bättre sångbok att lyfta över hit? Bara för att jag vet att den inte har så många sånger och för att flera redan är inskrivna här, samt i flera fall är representerade i andra sångböcker. Och där finns t.ex. flera Lina Sandell-sånger, som redan finns inlagda här. Den äldsta Svenska psalmboken på WP är ju 1695:an (Svedbergs), som ju också är rikligt "blå".
  • Med tanke på hur många sångböcker av detta slag som finns; det flitiga lånandet mellan författare, översättare och ur äldre texter som Psaltaren gör att det krävs en hel del eftertanke. Hur mycket och vad ska Wikisource bjuda på? Enbart texterna? Alla varianterna? Stora författare eller små? Språkliga skillnader mellan olika religiösa riktningar? Skillnader över tid?
  • Förresten är Malmstedt = AM Lenngrens far. Hans och Rutströms handlingar på det kyrkliga området är värt att dokumentera genom de texter de förde till Sverige men också författade själva. Det finns intressant samband med resten av Europa i det fallet. Till tyska, danska, engelska, nederländska etc wikisource.Agneta 31 maj 2007 kl. 21.27 (CEST)[svara]
Jag har nu tagit bort den alfabetiska listan om någon trots detta är intresserad av att fortsätta kan den hämtas från i sidans historik [1] --Thurs 23 februari 2008 kl. 13.36 (CET)[svara]