SOU 1951:5 Förslag till naturskyddslag m. m./instruktion

Från Wikisource, det fria biblioteket.
←  Förslag till lag angående ändring i lagen om Kungl. Maj:ts regeringsrätt
SOU 1951:5 Förslag till naturskyddslag m. m.

Betänkande avgivet av naturskyddsutredningen
Inledning  →


[ 25 ]

Förslag till instruktion för statens naturvårdsnämnd.


Uppgifter och verksamhet.


1§.

Statens naturvårdsnämnd utgör centralt organ för skyddet och vården av landets natur.


2 §.

Vid fullgörande av sin uppgift åligger det naturvårdsnämnden:

  1. att skaffa sig kännedom om landets natur samt dess behov av skydd och vård;
  2. att med uppmärksamhet följa utvecklingen såvitt angår jord- och skogsbruk, jakt och fiske, bebyggelse, väganläggningar, vattenkraftanläggningar, vattenregleringar och andra företag av beskaffenhet att kunna medföra bestående ändringar av naturförhållandena;
  3. [ 26 ]
  4. att verka för skydd och vård av landets växt- och djurvärld;
  5. att taga den befattning med de i naturskyddslagen och kungörelsen med tillämpningsföreskrifter till samma lag avsedda ärenden, som enligt dessa författningar ankomma på nämnden;
  6. att jämväl eljest i den utsträckning, förhållandena medgiva, tillhandagå myndigheter och andra med råd och anvisningar i frågor, avseende skyddet och vården av landets natur;
  7. att i övrigt i mån omständigheterna föranleda verkställa utredning och framlägga förslag till åtgärder i syfte att skydda och vårda landets naturvärden samt, där så kan ske, skapa nya sådana;
  8. att främja upplysning om och propaganda för naturens skydd och vård samt överhuvud söka vidga kunskapen om och förståelsen för naturen;
  9. att med uppmärksamhet följa utvecklingen i andra länder på motsvarande verksamhetsområden.
  10. 3 §.

    Naturvårdsnämnden skall enligt av Kungl. Maj:t givna föreskrifter handhava och redovisa medel, som ställas till nämndens förfogande.


    4 §.

    Naturvårdsnämnden äger att av verk och myndigheter erhålla de upplysningar och det biträde, som erfordras för nämndens verksamhet och kunna lämnas av vederbörande.


    5 §.

    Naturvårdsnämnden bör samarbeta med länsstyrelserna samt de övriga verk och myndigheter, som hava att taga befattning med ärenden, vilka avses i naturskyddslagen, eller att eljest handlägga ärenden, berörande naturförhållandena, ävensom med sammanslutningar inom nämndens verksamhetsområde.


    6 §.

    Naturvårdsnämnden äger att i särskild arbetsordning meddela de föreskrifter, som, utöver vad denna instruktion innehåller eller eljest är stadgat, erfordras med avseende å arbetet inom nämnden. Nämnden må tillika utfärda särskilda bestämmelser till efterrättelse för nämndens befattningshavare.


    Organisation, befattningshavarnas åligganden m. m.


    7 §.

    Naturvårdsnämnden består av sju ledamöter, vilka förordnas av Kungl. Maj:t för viss tid. Kungl. Maj:t utser bland ledamöterna en ordförande och en ställföreträdare för denne.

    [ 27 ]
    8 §.

    Naturvårdsnämnden sammanträder på kallelse av ordföranden eller, vid förhinder för honom, av ställföreträdaren.


    9 §.

    Ledningen av naturvårdsnämndens verksamhet handhaves närmast under nämnden av en byråchef.

    Hos nämnden äro i övrigt anställda befattningshavare i enlighet med gällande personalförteckning samt, i mån av behov och tillgång på medel, annan personal.

    Nämnden äger jämväl att, då omständigheterna föranleda därtill, anlita sakkunniga för särskilda uppdrag.


    10 §.

    Byråchefen förordnas av Kungl. Maj:t efter förslag av naturvårdsnämndens ordförande, som i frågan skall höra nämndens övriga ledamöter.

    I övrigt tillsättas extra ordinarie befattningshavare i lönegraden Ce 24 eller högre lönegrad av Kungl. Maj:t efter förslag av nämnden.

    Övrig personal tillsättes av nämnden.


    11 §.

    Då. befattning, vilkens innehavare tillsättes av Kungl. Maj:t efter förslag av naturvårdsnämnden, blir ledig, utfärdar nämnden kungörelse därom i allmänna tidningarna och medelst anslag i nämndens lokal ävensom, i den mån nämnden så finner lämpligt, på annat sätt med föreläggande av tjugu dagars ansökningstid, räknat från den dag, kungörandet i allmänna tidningarna sker. Efter denna tids utgång insänder nämnden ansökningshandlingarna till Kungl. Maj:t samt förordar därvid till tjänstens erhållande den bland de sökande, som anses företrädesvis böra ifrågakomma, eller anmäler, att sådant förord icke kan lämnas åt någon bland de sökande.

    Sedan handlingarna insänts till Kungl. Maj:t, skall tillkännagivande om nämndens beslut ofördröjligen anslås i nämndens lokal.


    12 §.

    Fördelningen av semester mellan naturvårdsnämndens befattningshavare fastställes av nämnden.


    Annan ledighet än semester äger nämnden i fall av behov bevilja byråchefen under högst fyrtiofem dagar årligen samt övrig personal efter omständigheterna. Vid behov av tjänstledighet för byråchefen under längre tid än nu sagts skall frågan hänskjutas till Kungl. Maj:ts avgörande.

    [ 28 ]Erfordras vikarie för befattningshavare eller är befattning ledig, må nämnden förordna annan lämplig person att uppehålla befattningen. Ankommer beviljandet av tjänstledighet på Kungl. Maj:t, skall dock jämväl frågan om vikarie hänskjutas till Kungl. Maj:ts avgörande.


    13 §.

    Ansökan om avsked från befattning hos naturvårdsnämnden skall, om befattningen är tillsatt av Kungl. Maj:t, överlämnas till Kungl. Maj:t men i annat fall prövas av nämnden.

    Innan sökt avsked beviljas av nämnden, bör, då fråga föreligger om den avskedstagandes rätt till pension, sådan fråga vara prövad i därför stadgad ordning.


    14 §.

    Naturvårdsnämndens befattningshavare åligger bland annat att i ärenden, som ankomma på nämndens handläggning, infordra yttranden och verkställa den utredning i övrigt, som prövas erforderlig, att svara för diarieföring av inkomna ärenden, att föra protokoll vid nämndens sammanträden, att ombesörja utskrifter och expediering av skrivelser och utredningar, att omhänderhava medelsförvaltningen samt att vårda nämndens arkiv.

    Det åligger envar befattningshavare att, utöver vad denna instruktion innehåller eller eljest stadgas, i avseende å tjänstgöringen ställa sig till efterrättelse gällande arbetsordning och de särskilda bestämmelser, som kunna bliva meddelade, samt att utan avseende å stadgad arbetsfördelning lämna det biträde, som påkallas av förman.


    15 §.

    Kungl. Maj:t bestämmer ersättning till naturvårdsnämndens ledamöter.

    Ersättning till personal, som icke är upptagen i personalförteckning för nämnden, samt till anlitade sakkunniga bestämmes av nämnden enligt av Kungl. Maj:t givna föreskrifter.


    Ärendenas handläggning.


    16 §.

    Beslut i de till naturvårdsnämndens handläggning hörande ärendena fattas, enligt vad nedan i denna instruktion stadgas,

    • antingen av nämnden i plenum,
    • eller av ordföranden eller dennes ställföreträdare,
    • eller ock, efter bemyndigande av nämnden, av byråchefen eller annan befattningshavare.

    [ 29 ]
    17 §.


    Av naturvårdsnämnden i plenum skola i allmänhet avgöras följande ärenden:

    1. frågor om avsättande av mark till nationalpark samt om uppgörande av förslag till reglemente och ordningsbestämmelser för nationalpark;
    2. frågor angående fridlysning samt om upphävande eller ändring av meddelat fridlysningsbeslut;
    3. frågor om förordnande, innefattande förbud mot arbetsföretag utan särskilt tillstånd samt om meddelande av sådant tillstånd;
    4. viktigare ärenden i övrigt, i vilka framställning eller utlåtande skall avgivas till Kungl. Maj:t eller chef för statsdepartement;
    5. viktigare frågor angående organisation, instruktion, arbetsordning och tjänsteföreskrifter för nämnden;
    6. framställningar om anslag till nämnden eller dess verksamhet;
    7. ärenden angående tjänstetillsättning, såvitt fråga ej är om allenast tillfällig anställning;
    8. ärenden angående befattningshavares fel eller försummelse i tjänsten;
    9. frågor om överklagande av länsstyrelses eller annan myndighets beslut;
    10. frågor angående besvär över beslut som fattats av nämnden i plenum;
    11. övriga frågor, som ordföranden anser böra handläggas i denna ordning.

    Nämnden i plenum är beslutför, då utom ordföranden eller hans ställföreträdare minst tre ledamöter äro närvarande. Såsom nämndens beslut gäller den mening, varom de flesta förena sig, eller, vid lika röstetal, den som biträdes av ordföranden vid sammanträdet.


    18 §.

    I arbetsordning eller i förekommande fall genom beslut av naturvårdsnämnden i plenum bestämmes vilka ärenden eller grupper av ärenden, som må, avgöras av -byråchefen eller annan befattningshavare.


    19 §.

    Andra ärenden än sådana som avses i 17 och 18 §§ avgöras av ordföranden eller, vid förhinder för honom, av ställföreträdaren.


    20 §.

    Ärenden, som avses i 17 och 19 §§, avgöras efter föredragning av byråchefen eller av annan befattningshavare, som förordnats därtill.


    [ 30 ]
    21 §.

    Vid föredragning inför naturvårdsnämnden i plenum eller inför ordföranden eller dennes ställföreträdare skall föras protokoll upptagande de ledamöter, som närvarit, de ärenden, som behandlats, samt besluten.

    Det åligger ledamot och föredragande att låta till protokollet anteckna sin mening, därest denna icke överensstämmer med fattat beslut.

    Har skiljaktig mening förekommit vid handläggning av ärende, som skall anmälas hos Kungl. Maj:t eller chef för statsdepartement, skall denna mening genom utdrag av protokollet eller på annat sätt bringas till uttryck i utgående expeditionen.


    22 §.

    Utgående expedition i ärende, som avses i 17 och 19 §§ skall förses med underskrift »Statens naturvårdsnämnd» samt undertecknas av ordföranden eller dennes ställföreträdare ävensom av föredraganden i ärendet. Dock må dylik expedition, i den mån ordföranden eller ställföreträdaren prövar lämpligt, förses med underskrift »På statens naturvårdsnämnds vägnar» jämte föredragandens namnteckning.

    I skrivelser och utlåtanden, som avlåtas till Kungl. Maj:t eller chef för statsdepartement, skall angivas vilka som deltagit i eller eljest närvarit vid ärendets slutliga avgörande.

    Bestämmelser angående undertecknande av utgående expeditioner i övrigt meddelas i arbetsordning eller genom beslut av nämnden.


    Arbetstid.


    23 §.

    Arbetstiden å tjänsterummet skall, i den mån nedan ej annorlunda föreskrives, utgöra 42 timmar i veckan eller, där vecka innehåller mindre än sex arbetsdagar, ett i förhållande till antalet arbetsdagar minskat antal timmar samt förläggas till tider, som bestämmas i arbetsordningen eller eljest av byråchefen, med iakttagande av att arbetstiden icke någon arbetsdag må understiga 4½ timmar. I arbetstiden må icke inräknas måltidsrast.

    Om och i den mån omständigheterna det tillåta, må ordföranden för högst tre månader under tiden juni–september medgiva, att arbetstiden inskränkes med högst 9 timmar i veckan, varvid arbetstiden å lördagar må begränsas till 3½ timmar.

    Å påskafton, midsommarafton och julafton må arbetet helt eller delvis inställas. Viss inskränkning i arbetstiden må ock av byråchefen kunna medgivas vid särskilda tillfällen.

    För fullgörande av något av Kungl. Maj:t eller på grund av Kungl. Maj:ts bemyndigande meddelat allmänt uppdrag må erforderlig inskränkning i arbetstiden å tjänsterummet äga rum.

    [ 31 ]Därest i särskilda fall arbete finnes med större fördel kunna utföras utom tjänsterummet, må medgivande till därav föranledd inskränkning i arbetstiden å tjänsterummet lämnas av ordföranden eller, efter dennes bestämmande, av byråchefen.

    Då göromålens gång det kräver, äger förman påfordra nödig utsträckning av arbetstiden.


    Åtal och ansvar för tjänstefel.


    24 §.

    Beträdes ordföranden eller ledamot av naturvårdsnämnden eller byråchefen med fel eller försummelse vid befattningens utövande, sker åtal därför inför Svea hovrätt.

    Gör eljest befattningshavare sig skyldig till försumlighet, oskicklighet eller klandervärt uppförande eller visar han sig eljest olämplig, äger nämnden att tilldela honom varning eller skilja honom från befattningen eller att, beträffande den som tillsatts av Kungl. Maj:t, hos Kungl. Maj:t göra framställning om hans entledigande. Vid svårare förseelse sker åtal inför vederbörande underrätt.


    Besvär över naturvårdsnämndens beslut.


    25 §.

    Den som icke åtnöjes med naturvårdsnämndens beslut äger, där ej annorlunda är stadgat, hos Kungl. Maj:t söka ändring genom besvär, vilka skola hava inkommit till jordbruksdepartementet senast å trettionde dagen efter den, då klaganden erhöll del av beslutet; dock skola besvär över beslut om tjänstetillsättning eller om förslag därtill hava inkommit till nämnda departement senast å tjugonde dagen efter den, då beslutet tillkännagivits genom anslag i nämndens lokal.




    Denna kungörelse träder i kraft den