Sida:Berzelius Bref 8.djvu/27

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

26

14. Berzelius till Hisinger.

9 november 1809.

Jag tackar for väckelsen ur min försummelse at skrifva, för hvilken jag anhåller om tilgift. Det fägnar mig obeskrifligt at Herr Bruks Patron icke kunnat afhålla sig från nya analyser. Hvad Äldre kemiskt tecken för salpetersyra och Äldre kemiskt tecken för ammoniumkarbonat bristen beträffar, så skal jag med det första söka afhjelpa den; men saltsyra är en svårare artikel, så länge vi ännu ej fått några glas.

Til Patriotiska sällskapet sker inbetalningen när som häldst. Jag kan icke påminna mig at hafva någon fordran i den vägen.

Platinadegeln har kommit från London, jag har lemnat den at öfversändas af Hr Callin.[1] Den är mer än dubbelt rymligare än min, bättre gord och mycket tjockare, så at jag har liten jalousie, men jag tröstar mig också at smakar han något, så kostar han ock. Jag skickar räkningen, som efter närvarande cours lärer utgöra nära 40 rdr 32 sk. riksgds, då min deremot kom på 3 £ 17 sh. 3 d. eller ungefär 26 rdr 44 sk. rgds.

Jag har fått tyska journaler, så långt de kunnat komma, d. ä. Gilb[erts] Ann[aler] til och med aug. 1809 och Gehlens Journal til och med 9 B. 1. H., som är januarihäfte för i år, emedan denna journal lärer vara kommen på efterkelken. Den är så upfylld af galenskap i Winterlsk och Rittersk stil, at det är svårt at tråka igenom den.[2] Deremot äro Gilberts Annaler så förbättrade och så goda, at jag nästan skulle råda Tit. at förskrifva dem istället för Gehlens, om ej det mineralogiska alldeles saknades i Gilberts journal. Det nya är icke betydligt. Alkaliernas analys är hos tyskarna mer i sin linda än hos oss. Det som mest occuperat dem, synes hafva varit Ritter’s griller med slagruta, svafvelkispendlar etc., som han å nyo bragt å bane.

Våra förra el[ektriska] försök äro å nyo införda i G[ilberts] Annaler[3] och citeras med mycket beröm af flera. Davy har och en afhandling i samma ämne, men som går mera på

  1. [ 87 ]Kommissarien Callin, vice värd i Hisingers fastighet, det s. k. Tyska bagarns hus, Riddargatan 14, där Berzelius vid denna tid var hyresgäst.
  2. [ 87 ]Väl en av de allra tidigaste bevarade yttringarna av Berzelii opposition mot den isynnerhet inom Tyskland förhärskande naturfilosofiska riktningen.
  3. [ 87 ]Gilb. Ann. 27, 1807; s. 269—324.