Sida:Hagdahl, Kokkonsten, sida 8.jpg

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
Förord till första upplagan.

Då en amatör af godt bord, men icke vän af soppor, hörde sägas, att soppan är företalet till måltiden, sade han: »Ett godt arbete behöfver icke något företal.» Ovisse om vi skulle våga tillämpa denna sats på föreliggande arbete, anse vi derför rådligast att komma fram med en liten bit företal; men som det är så bestäldt, att hvad vi skulle säga i företalet t. ex. om nyttan af den kulinariska vetenskapens studium, det hafva vi redan sagt i inledningen, så nödgas vi ursäkta oss med att ett slikt missöde äfven hände Nahum Fredrik Bergström, som i sin krönika var i första delen femton år gammal, men föddes först i den andra.

Föreliggande arbete räknar sitt upphof från den dag, då författaren anmodades af några damer att till ett helt samla de matrecept, som i deras familjer sedan gammalt egdes och på hvilka de satte högt värde. Som vi gjort till regel att icke neka damerna någonting, så företogs det ansvarsfulla arbetet, och man kom snart öfverens om att samlingen förtjenade att vidare fullständigas med nyare tiders förbättringar och rön i samma ämne, hvarför utländska författare togos till hjelp och inländska erkända talanger rådfrågades.

Det är vanskligt att hoppas att i ett arbete som detta kunna tillfredsställa allas smak, åsigter och lefnadsvanor; vi uppmana derför en hvar att göra de förändringar, som i hans tycke kunna gälla som förbättringar, utan att dock träda helsans fordringar för nära, hvilka hafva ett högre mål, som vi alltid sökt ernå, väl vetande, att der helsan vinner, der vinner äfven kassan. - Uppställningen af detta arbete är i högst betydlig mån afvikande från den i våra kokböcker vanliga och har till hufvudsyfte att göra allting klart, redigt och lättfattligt, samt att med enkelhet och omvårdnad i stilen söka åstadkomma, att boken må kunna läsas med samma nöje och uppbyggelse af husmodern som af hennes tjenare, eller blifva hvad man kallar »populär». De särskilda