Sida:Handledning i vira.djvu/7

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
5

Spelaren till höger om förhanden har gifven d. v. s. skall dela ut korten. Sedan han blandat noga, låter han sin granne till höger kupera (i de följande spelen behöfver efterhanden ej blanda) och börjar gifningen. Denna kan ske ungefär hur man behagar, dock ej gärna med ett och ett kort. Vanligen ger man tre gånger 3 kort och en gång 4, eller två gånger 5 och en gång 3 kort. Gifven sker som vanligt från vänster till höger, i den ordning spelarne sitta. Sedan hvarje spelare sålunda erhållit sina 13 kort, läggas de återstående 13, hvilka på inga villkor nu få af efterhanden eller af någon annan beses, räknas eller på något sätt rubbas i sin ordning, på bordet och bilda den s. k. talongen, om hvars användning vi längre fram få orda.

Under tiden är efterhandens granne till höger, mellanhanden, sysselsatt med att blanda den andra leken. Då detta skett kuperar han den och lägger den sedan till höger om sig på bordet så, att det kort, som varit underst, kommer öfverst med rätsidan uppåt. Detta kort visar färgen (hjärter, ruter, klöfver, spader) för det spel, som går. Den färg, som ligger upp, kallas högsta färg. Är denna röd, kallas den andra röda färgen andra färg, de båda svarta däremot ofärg. Är den åter svart, kallas den andra svarta färgen andra färg och de båda röda färgerna ofärg. Vi varna, här lifligt för den missuppfattning som sammanblandar denna färg med trumf. Trumf bestämmes alltid, medelbart eller omedelbart af spelaren själf; färgen åter är som synes från början bestämd, och tjänar endast till att bestämma betalningen samt att under vissa förhållanden gifva spelarens bud en högre rang. Vi torde få anföra ett exempel på hvad ofvan sagts: A har lagt ut de tre korten, samt låtit B och C draga af de motsvarande. C har fått hjärter och har sålunda förhand. B har fått sin plats till höger om honom och har sålunda att gifva. A sitter till vänster om C, och har att blanda och lägga upp, färg, hvarvid han placerar kortleken emellan sig och C, som nästa spel skall gifva just med denna lek.

Sedan gifning och färgläggning försiggått, ordnas korten som i ett vanligt spel. Korten hafva sin vanliga valör, essen högst, tvåorna lägst.

Innan vi fortsätta vidare i vår redogörelse för spelet torde det måhända ej vara ur vägen att redogöra för den