Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/72

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

Texten på uppladdningssidan går att få på svenska genom att klicka på rätt språklänk längst upp på sidan. Där väljer man den licens som bilden har: om man har tagit bilden själv klickar man på den länken, och så vidare.

Steg tre är en sida med instruktioner om hur du gör. Längst ner på den sidan finns fyra rutor att fylla i:

  1. En ruta som du fyller i genom att klicka på knappen ”Bläddra” och leta reda på rätt fil i din dator. Filen måste tas från din dator. Om du har hittat en fri bild någon annanstans, måste du ladda ner den till din egen dator först.
  2. En ruta där du kan döpa om filen. Ju mer beskrivande namn, desto bättre. Glöm inte att skriva vilken filändelse filen har. Om du till exempel har en fri bild på Joe Labero, så kan du skriva Joe Labero trollar.jpg. Mellanslag förvandlas till understreck.
  3. En ruta där du skriver vad bilden föreställer, vem som har tagit den och vilken kategori den ska ligga i. Joe Labero trollar.jpg skulle till exempel kunna ligga i Category:Magicians.
  4. En rullgardinsmeny där du väljer bildens licens.

Alltså – hitta, döp, beskriv och välj licens. Klicka Ladda upp filen. Klart.

Att lägga in en bild från Commons i en artikel

Det enklaste i hela processen är att lägga in en bild i en artikel. Man ställer bara markören där bilden ska finnas i artikeln och skriver [[Bild:Bildens namn.filformat|thumb|Bildtext]] så hämtar sidan själv bilden från Commons. I vårt exempel hittills skriver man alltså så här:

[[Bild:Joe Labero trollar.jpg|thumb|Joe Labero trollar]]

Dock är det viktigt att du skrivit rätt filnamn, för annars blir det ingen bild utan bara en röd länk.

Det går utmärkt att skapa wikilänkar i bildtexten. Säg att den bild på Joe Labero du har tagit är från Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, då skulle du kunna skriva så här: [[Bild:Joe Labero trollar.jpg|thumb|Joe Labero trollar på [[Bok- och biblioteksmässan]], 2004.]]

Man kan också ange hur stor bilden ska vara i artikeln, vilket kan vara praktiskt ifall bilden antingen är mycket stor eller mycket liten. Det gör man genom att i bildlänken skriva |200px (eller hur stor bild man nu vill ha).

Naturligtvis bör man använda sunt förnuft vid valet av bilder. Det bör inte vara för många bilder och heller inte för irrelevanta bilder utan något som klargör vad artikeln handlar om.