Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/78

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

I själva verket är det alltså bara två värden man har fyllt i. Om man istället sätter varje variabel på en egen rad ser det nog inte lika ogenomträngligt ut:

{{översatt
|url=http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Ireland&oldid=47081682
|språkversion=engelskspråkiga
}}

Med de värdena i mallen får man en text som säger: ”Artikeln är, helt eller delvis, en översättning från engelskspråkiga Wikipedia”. Om man klickar på länken hamnar man på den exakta version av artikeln som översättningen är baserad på – och får samtidigt en länk som kan visa exakt vad som hänt i artikeln sedan dess.

Hur man gör en mall

Mallar utan variabler skapas på samma sätt som vanliga artiklar:

  1. Man skriver in det namn i sökrutan som man vill att mallen ska ha. Mallar måste börja med prefixet mall:, till exempel ”mall:libris”.
  2. Man klickar där det frågas om man vill skapa mallen
  3. Man skriver in den text som mallen ska generera. Vill man till exempel att ens nya mall {{lorem ipsum}} ska resultera i texten ”Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.” då skriver man in den texten i redigeringsrutan som vanligt.[1]
  4. Man trycker ”Spara”.

Nu har du gjort din första mall. Enkelt, va?

Hur man gör mallar med variabler

Mallar med variabler innehåller en fast text och en text som varieras. Den fasta texten skriver man på samma sätt som i vilken Wikipediaartikel som helst. Man kan länka, rama in och färglägga, mm.

För att skapa variablerna ger man varje variabel en siffra, med början på 1. Därefter skriver man tre vänstermåsvingar, variabelns nummer, och sedan tre högermåsvingar. Så här ser det ut:

  1. Lorem ipsum är en sorts exempeltext som används av grafiker för att se hur text bryts på en sida.