Sida:SOU 1944 69.djvu/448

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
446
Följdförfattningar.

forumregler. Att bestämmelserna om upptagande omedelbart i högre rätt eller eljest vid särskild domstol av mål om brott av vissa ämbetsmän erhålla en förändrad innebörd genom den nya utformningen av straffstadgandena om ämbetsbrott bör icke föranleda någon ändring av de processuella bestämmelserna. Tvärtom är det enligt kommitténs mening en fördel att dessa bestämmelser om forum privilegiatum genom kommitténs förslag inskränkas till att gälla blott de självständiga ämbetsbrotten i 25: 1–5 i förslaget. En förskingring, trolöshet eller annan allmän förbrytelse i tjänsten bör alltså efter strafflagsreformen oavsett den brottsliges tjänsteställning upptagas vid vanligt brottmålsforum i underrätt. På samma sätt inskränkas de särskilda begränsningarna i målsägandes rätt att föra talan i sådana mål (nya rättegångsbalken 20: 10 och 22: 8), vilket också synes vara en fördel.

Utöver de i detta betänkande upptagna följdförfattningarna erfordras också en del administrativa följdändringar. Sålunda måste den i landsfogdeinstruktionen gjorda fördelningen av målen mellan landsfogdarna och distriktsåklagarna omarbetas med hänsyn till den nya utformningen av brottsbegreppen.

Vidare böra bestämmelserna i kungl. kungörelsen den 11 december 1936 angående inhämtande av myndighets yttrande i vissa mål rörande brott av ämbets- eller tjänsteman ändras med hänsyn till att enligt 25: 7 i förslaget avsättning eller suspension kan inträda även vid sidan om fängelse- och bötesstraff. Skyldigheten för domstol att bereda den myndighet, varunder den tilltalade i och för ämbetet eller tjänsten lyder, tillfälle att före målets avgörande yttra sig torde icke böra utvidgas att gälla vid varje åtal mot den som innehar ämbete eller tjänst. Sådant yttrande bör nämligen icke infordras i de ganska talrika fall, då det från början står klart att avsättning eller suspension icke kan ifrågakomma. Däremot bör domstol ej döma till avsättning eller suspension utan att den tilltalades chefsmyndighet haft tillfälle att yttra sig.

Såsom vid 2: 20 i förslaget framhållits är det önskvärt, att administrativa bestämmelser givas till ledning för de verkställande myndigheterna om tillvägagångssättet då anledning till förverkande yppar sig samt beträffande frågan huru med förverkad egendom skall förfaras.

Efter hand som de särskilda specialstraffrättsliga författningarna omarbetas bör övervägas, i vad mån deras förverkandebestämmelser blivit överflödiga genom tillkomsten av de allmänna bestämmelserna i ämnet. Detsamma gäller efter tillkomsten av den föreslagna bestämmelsen om brott mot tystnadsplikt i 25: 4 beträffande särskilda stadganden om straff för överträdelse av tystnadsplikt. Slutligen böra pensionsreglementena anpassas till de nya bestämmelserna om avsättning och suspension (jfr 25: 6 i förslaget).


Förslag till lag angående ändrad lydelse av l § lagen den 17 oktober 1900 om straffregister.

På grund av att återfallsregeln i SL 4: 14 enligt förslaget skall utsträckas att gälla även brott mot SL 12 och 24 kap. föreslås motsvarande utvidgning av straffregistret.