Sida:SOU 1962 36.djvu/406

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

404

som numera står till buds. Hit hör bl a dags- och veckopress. radio, television och film. Inom naturvårdsupplysningen måste även organiseras mera kvalificerade inslag, som tar sikte på att vidareutbilda ungdomsledare, lärare och fackmän av olika slag, som i sin verksamhet kommer i kontakt med naturvårdsfrågor. Härvid kommer delvis andra medel till utnyttjande, ex uppsatser i fackpressen. föreläsningar, kurser, pedagogdagar, utställningar o s v. All erfarenhet tyder på att stor omsorg måste nedläggas på att utarbeta program, samla och systematisera åskådningsmaterial o s v. På detta område är av speciell vikt att i tid bibringa den uppväxande ungdomen naturvett. Härvidlag kommer naturvården att vara starkt beroende av en positiv samverkan med allmänna skolväsendet liksom med de stora ungdomsorganisationerna med inriktning på friluftsliv. De effektivaste kanalerna till den vuxna befolkningen torde representeras av de stora folkrörelserna med olika former av friluftsliv och samhällsfrågor på sitt program. Bland befintliga organisationer, som sedan lång tid tillbaka gjort en aktiv insats på området, märks i första hand svenska naturskyddsföreningen och samfundet för hembygdsvård. De kan i nu förevarande sammanhang betraktas som specialistorgan på området.

De två naturvårdsorganisationerna åtnjuter redan nu visst statligt stöd för sin verksamhet. Av det under nionde huvudtiteln upptagna anslaget Bidrag till svenska naturskyddsföreningen m fl, som för budgetåret 1962/63 upptagits med 150 000 kronor, kommer att under nämnda budgetår utgå anslag till naturskyddsföreningen med 75 000 kronor och samfundet med 65 000 kronor. Sedan en följd av år har naturskyddsföreningen även erhållit bidrag ur jaktvårdsfonden med betydande belopp.

Vad beträffar stödet i framtiden till de ideella organisationerna har utredningen icke funnit anledning att nu föreslå några fasta normer, grundade på organisationernas hittillsvarande verksamhet. Vid bifall till utredningens förslag kommer att inledas ett aktivt skede i svensk naturvård, kännetecknat av kraftigt ökade insatser från samhällets sida. Det är att förmoda att denna utveckling även kommer att inverka avsevärt på de ideella organisationernas uppbyggnad och inriktning. Det tillkommer emellertid helt organisationerna själva att besluta härom. Under sådana förhållanden bör nu organisationernas fortsatta utveckling och insatser allmänt tryggas men ställning till det konkreta stödets omfattning avgöras först sedan deras anpassning till det nya skedet verkställts.

Mot denna bakgrund föreslår utredningen att anslaget i fråga ombetitlas till Naturvård: Bidrag till naturvårdsupplysning m m och upptages med 300 000 kronor. Utredningen vill särskilt understryka att detta belopp längre fram, då upplysningsverksamheten fått fastare former, kan behöva väsentligt utökas. Anslagets fördelning bör göras av Kungl Maj:t på förslag av statens naturvårdsnämnd efter överläggningar med berörda organisationer. Utredningen har förutsatt att anslaget icke skall komma till användning