Sida:SOU 1962 36.djvu/86

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

84

Även inom Kristianstads län har rådet varit av mindre betydelse. Sedan år 1956 har således endast ett sammanträde ägt rum.

Instruktion för rådens verksamhet saknas på ett undantag när. Beträffande frågan om de ärenden, där råden gjort sin största insats, varierar svaren helt naturligt från de olika länen beroende på arten och omfattningen av aktuella naturvårdsfrågor. Såsom en sammanfattning av svaren kan framhållas, att råden har gjort sin största insats som remissorgan till länsstyrelsen och dessutom medverkat med initiativ och åtgärder vid inventering av grusåsar, reklamanordningar etc. Inom de nordliga länen har råden dessutom medverkat vid ärenden avseende vattenregleringar. Naturskyddsrådens verksamhet har i några län ansetts så betydelsefull, att man föreslagit, att den sakkunskap råden representerar bör tillvaratagas i naturvårdens nya organisation. Länsstyrelsen i Jämtlands län behandlar utförligt naturskyddsrådens framtida ställning:

Länsstyrelsen finner det önskvärt att naturskyddsrådets ställning och organisation samt arbetsuppgifter blir föremål för översyn genom utredningens försorg. En viss enhetlighet bör eftersträvas. Rådet bör fungera både som rådgivare och som initiativtagare. Dess arbete bör bedrivas i nära samverkan med länsstyrelsen. Däremot synes det icke nödvändigt eller kanske ens lämpligt att länsstyrelsen är representerad i rådet, enär länsstyrelsen synes böra vara obunden av rådets ställningstagande och beslut vid avgörande av naturvårdsärenden, som underkastas länsstyrelsens prövning. Emellertid bör en representant för länsstyrelsen och då i första hand den befattningshavare, som är föredragande i naturvårdsärenden, regelmässigt beredas tillfälle att närvara vid alla viktiga sammanträden inom rådet och även i övrigt följa dettas arbete. Det bör övervägas huruvida naturskyddsrådens allmänna ställning och arbetsuppgifter bör erhålla författningsmässig reglering. I princip bör det dock ankomma på länsstyrelsen i respektive län att uppdraga de närmare riktlinjerna för rådets arbete och sammansättning och i övrigt anpassa organisationen efter de skiftande förhållandena inom olika län. Eftersom alla chefstjänstemännen i de särskilda länsförvaltningarna, som i sin verksamhet har att beakta naturskyddsintressena, samt företrädare för det frivilliga naturvårdsarbetet i länet bör ingå i rådet, torde detta ofta personellt sett bli så stort att inom rådet måste tillsättas ett särskilt arbetsutskott, som har att svara för de löpande arbetsuppgifterna. Så har skett inom naturskyddsrådet här i länet.

Här i länet har landstinget under senare tid årligen anslagit ett mindre belopp för naturskyddsrådets verksamhet. Det bör emellertid övervägas, huruvida icke statliga medel bör ställas till förfogande för naturskyddsråden. Visserligen bör länstjänstemännens medverkan i råden eller dess arbetsutskott betraktas som vederbörandes tjänsteuppdrag, men de icke statsanställda medlemmarna bör ges möjlighet att av statsmedel erhålla ersättning åtminstone för sina kostnadsutlägg i samband med sammanträden och resor.


H. Synpunkter på naturvårdens nuvarande ekonomiska resurser

Utredningen har slutligen frågat länsstyrelserna, inom vilka områden bristen på medel f n framträder som ett avgörande hinder för naturvårdsarbetet.