Sida:SOU 1962 36.djvu/92

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

90

myrarna och åsarna, är fridlyst ett särskilt fågelskyddsområde om ca 97 km2, där tillträde är förbjudet under tiden 15 mars till 31 juli.

Muddus nationalpark omfattar i stort sett Muddusälvens avvattningsområde med skogsåsar och mellanliggande myrar. Stuor Stubba och Vuosmavare når upp över barrskogsgränsen, som ligger på ca 570 m öh. På områdena längst i söder, i närheten av Stora Lule älv har grovskogen avverkats, medan övriga delen ej berörts av avverkning.

Arealen är omkring 492 km2.

Peljekaise nationalpark. Nationalparken är belägen i Arjeplogs socken av Norrbottens län på Arjeplogs kronoöverloppsmark 291. Den är avsatt i syfte att bevara ett område med fjällbjörkskog. Den omfattar i huvudsak södra och västra sluttningarna av fjället Peljekaise ned till sjöarna Tjalasjaure och Luotaure och innesluter i sydöstra delen sjöarna Peljejaure samt deras utlopp.

Björkskogen uppvisar varierande typer, från örtrika till hedartade. Högsta kammen i norr når ett stycke över trädgränsen. Själva Peljekaisefjället är 1 133 m högt.

Arealen är omkring 146 km2.

Sonfjällets nationalpark. Nationalparken omfattar den söder och väster om Valmån belägna delen av Hede kronopark i Hede socken i Härjedalen och innesluter Sonfjällets högsta del, vilken når upp till 1 277 m ö h. Den är avsatt för att bevara ett fjällområde i landets södra fjälltrakter.

Parkens högsta delar ligger ovan trädgränsen, de nedre delarna faller inom barrskogsregionen.

Arealen är omkring 27 km2.

Töfsingdalens nationalpark. Nationalparken är avsatt från Idre kronopark i Idre socken av Kopparbergs län i syfte att skydda ett barrskogsområde inom landets sydligaste fjälltrakter. Skogsbeståndet utgöres av gran- och tallurskog på storblockig dödismorän. I söder gränsar nationalparken till Storån, Österdalälvens källflöde. Mot norr når den icke upp i det egentliga kalfjället.

Arealen är 13,65 km2.

Hamra nationalpark. Nationalparken är avsatt från Hamra kronopark inom Orsa finnmark, Hamradelen av Los socken i Gävleborgs län, i syfte att bevara ett område med urskogsartad barrskog. Skogen utgöres av såväl ren tall och gran som blandbestånd med inslag av lövskog.

Arealen är 27 ha, varav 20 ha skogsmark och 7 ha mossar och tjärn.

Garphyttans nationalpark. Nationalparken omfattar större delen av Svenshytte Östergård och är belägen i Kilsbergens södra sluttning i Hidinge socken av Örebro län. Den är avsatt i syfte att bevara delar av ett äldre odlingslandskap och innesluter därför inägorna och ängarna kring den gamla tomtplatsen för Svenshytte Östergård. Av byggnaderna på gården finns endast grunderna kvar. Till nationalparken hör även ett 90-tal ha skogsmark, huvudsakligen beväxt med gran.

Arealen är 108 ha.

Ängsö nationalpark. Nationalparken utgöres av holmen Ängsön, förut tillhörande kronoegendomen Väringsö nr 1 och 2 i Länna socken av Stockholms län, och är avsatt i syfte att bevara delar av ett äldre odlingslandskap. Den består av skogsmark med barrskog, lövbackar, hagar, kala gräsmarker samt ett torp med byggnader och något odlad jord. För skötseln är upprättad en detaljerad plan, vilken i huvudsak följts sedan 1943.

Arealen är 75 ha.