Wikisource:Etikett

Från Wikisource, det fria biblioteket.

Wikisources användare kommer från olika håll och har därmed olika syn på saker och ting. Varje bidragsgivare måste acceptera GNU FDL när han eller hon lämnar bidrag men ibland krävs dessutom samverkan för att källsamlingen ska bli så bra som möjligt. Till detta behövs egentligen bara vanligt sunt förnuft och en trevlig ton. Wikisources öppna struktur gör dessutom att inga formella regler kan påtvingas någon. Denna sida, och de umgängesregler som finns uppräknade här, är alltså inga föreskrifter, bara förslag och råd för den som undrar över den kultur som hunnit växa fram på den svenska Wikisourcen.

Etikett på svenska Wikisource[redigera]

Inga personangrepp - skilj på sak och person[redigera]

Alla människor mår bra av konstruktiv kritik, men de flesta blir illa berörda av personliga påhopp. Det är lika självklart som det låter: Att ta del av en öppen debatt är fint och bra, men på Wikisource klassas förolämpningar lägre än rent klotter. Diskutera artiklarna, inte bidragsgivarnas karaktär. Ett bra trick är att aldrig använda orden "du" eller "dig" om en konflikt hotar.

Ibland kommer du på Wikisource träffa på personer som har en helt annan livsåskådning och helt andra politiska värderingar än du själv. Du kan, om du vill, ändå hålla en god personlig relation med en sådan människa. Gör det.

Snacka inte skit och skvallra inte[redigera]

På Wikisource har det under årens lopp uppstått konflikter och viss osämja. Dra inte upp det i irrelevanta diskussioner, och "hjälp" inte nykomlingar "förstå" andra användare genom att delge din åsikt om dem du själv varit i konflikt med.

Inga stötande användarnamn[redigera]

Vilka användarnamn som kan anses stötande avgörs i första hand av dem som känner sig stötta. Undvik namn på politiska, religiösa och andra kända personer. (Om användare på vilken community som helst tar användarnamn från kontroversiella historiska personer tenderar det att bli sluttande plan-diskussion om vilka som borde förbjudas. Exempel: de allra flesta skulle vilja förbjuda en användare att kalla sig "Hitler". Många vill då i konsekvensens namn förbjuda "Stalin" och även "Lenin". Vissa andra skulle då vilja förbjuda "Franco" och "Bush" och så skulle det fortsätta så länge folk orkade. Bäst då att inte använda namn på historiska personer över huvud taget.)

Meningen med användarnamnen är att det ska vara lättare att känna igen olika användare, om någon upplever ditt användarnamn som olämpligt överväg då att byta till ett annat. Om du har svårt att hitta på ett kanske ditt riktiga namn passar.

Användarnamn som valts för att vara förvillande lika en befintlig användares namn permanentblockeras.

Försök säga något positivt lika ofta som du kommer med kritik[redigera]

Trots allt är få artiklar urusla rakt igenom, ännu färre användare utmärker sig med grava attitydproblem. Låt din kritik dela rum med några komplimanger. Det inspirerar till fortsatta bidrag.

Ta bort eller korta ner inaktuell kritik[redigera]

Diskussioner brukar ebba ut förr eller senare. Om du var den som först framförde kritiken förväntas du ta bort diskussionen när du blivit besvarad och diskussionen legat i träda en tid. De som svarat på din kritik vill förmodligen inte att det ska se ut som om de försöker "mörka" sin kritik genom att radera sina inlägg.

Däremot brukar det inte uppskattas att diskussioner helt sonika tas bort, det bästa är att spara dem i någon typ av arkiv. Heter sidan där diskussionen förts "Diskussion:Hej" kan det vara vist att spara den gamla diskussionen i "Diskussion:Hej/Arkiv".

Lämna uppskattande omdömen[redigera]

Om du läser artiklar du gillar ska du inte utan vidare utgå från att artikelförfattarna vet att deras bidrag är bra - gör dig gärna skyldig till en uppmuntrande kommentar nu och då. Vanligen används diskussionssidorna när problem uppstått i en artikel men de kan också användas till positiva omdömen. Det är också mer än tillåtet att lämna uppmuntrande kommentarer på en användares diskussionssida.

Formulera dina synpunkter som frågor om du är osäker på vad som är riktigt[redigera]

Sakfel och konstiga meningsbyggnader är sällan entydigt felaktiga eller oneutrala. Genom att undvika tvärsäkra påståenden i din kritik öppnar du för en dialog.

Formulera din kritik så sakligt som möjligt[redigera]

Argument och motargument utgår ofta från principiella ställningstaganden och syftar till generella lösningar. Fundera på vad du vill uppnå med din kritik och försök rikta argumenten på detta. Om du tycker att artikeln är vinklad räcker det kanske med att du nämner alternativa ståndpunkter istället för att markera din övertygelse i polemik med artikelförfattaren.

Läs och begrunda och bemöt din meningsmotståndares argument[redigera]

I stridens hetta är det lätt att bli slarvig i läsandet av motståndarens argument. En diskussion är inte något meningsutbyte och leder inte till något som helst resultat om de diskuterande inte försöker förstå sin meningsmotståndare. Diskutera saken, agitera inte. Om din meningsmotståndare har bemött en av dina synpunkter, är det inte konstruktivt att enbart upprepa vad du sagt tidigare. Bemöt istället hans synpunkt.

Bekräfta att du förstår din meningsmotståndares synpunkt genom att inkludera en formulering som återger den opartiskt[redigera]

Resultatet av en diskussion är oftare en kompromiss än övervunna anhängare. Genom att inleda kritiken med ett utkast till en formulering som alla kan instämma, med öppnar du både för en dialog och för konsensus.

Försök medla i dispyter mellan andra Wikisourcener[redigera]

När diskussionens vågor går höga blir ofta argumenten kontraproduktiva och osakliga. En lugn röst i stridens hetta för ner sådana ordkrig till en mer konstruktiv nivå.

Undvik värdeord i diskussioner[redigera]

Wikisource är ett textbaserat medium som, i princip, inte återger sinnesstämmningar och underförstådda betydelser. När du deltar i diskussioner, undvik därför värdeladdade ord och andra "effekter" som, i en text, kan uppfattas som nedvärderande eller provocerande av andra. I de flesta fall finns det alternativa, mer neutrala, ord som kan användas istället.

Undvik sarkasm, hån och provokationer[redigera]

Använd aldrig nedvärderande kommentarer om medanvändare i syfte att underhålla dig själv eller andra. Det du själv upplever som harmlösa skämt kan svida rejält för någon annan. Försök inte heller provocera någon medanvändare att tappa fattningen.

Undvik okynnesprocesser och okynnesredigeringar[redigera]

På Wikisource finns en rad funktioner för att anmäla material eller andra problem, bland annat Wikisource:Sidor som bör raderas. Dessa ska bara användas för att försöka vinna omröstningen, inte för att illustrera en åsikt eller provocera fram en debatt.

Se även[redigera]