Diskussion:Uppsala är bäst

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
PD-icon.svg Då författaren avled 1901 och verket publicerades första gången före 1 januari 1925 är verket fritt enligt svensk och amerikansk upphovsrätt.

Har korrekturläst texten mot en äldre upplaga av Gluntarne och lagt till ett par ord som saknades och några skiljetecken.

Två frågor: 1) Bör sångtexten skrivas med den gamla svenska stavningen, och med exakt trogenhet vad gäller versalitet och skiljetecken? 2) Är polen i andra stycket syftande på Nord/Sydpolen eller på landet Polen? I min utgåva skrivs nämligen ordet med stort P.

Mårten Berglund 6 november 2006 kl. 18.05 (CET)

Hej och välkommen till Wikisource. Hoppas att Du ska komma att trivas här! Som svar på Dina frågor (och det är mina egna "two pennies' worth" som britterna säger):
  1. Här på src förekommer både texter med orginalstavning och texter med moderniserad dito. Troligen beroende på vilken version den användare som skrev in texten hade tillgänglig. Min egen reflektion blir väl, att man bör hålla sig till en och samma stil inom ett och samma verk, så att man inte blandar gammal- och nystavning.
  2. Det är en tolkningsfråga. Både syftningen på (landet) Polen och på nord-/sydpolen fungerar ju strikt semantiskt, men Gluntens jämförelse mellan Uppsala och andra städer blir ju lite underlig, om han skulle ha inskränkt den till städer belägna enbart mellan ekvatorn och (landet) Polen. Därför blir min gissning att det är nordpolen som avses. Hälsn. Kapten Kaos 7 november 2006 kl. 04.56 (CET)
(Tillägg:) Efter att ha tittat igenom de gluntar som är inlagda ser jag att de alla har modern stavning, så det är väl vad som rekommenderas ifall Du vill lägga in flera. Kapten Kaos 7 november 2006 kl. 05.03 (CET)
Det där tycker jag låter riktigt. Eftersom olika upplagor kan skilja sig åt så bör vi på något sätt ange vilken upplaga som texten här på Wikisource är hämtad ifrån. /EnDumEn 7 november 2006 kl. 11.01 (CET)
Ja, och det finns andra, liknande frågor. För ett tag sedan tog någon (du eller Agneta?) i något sammanhang upp att uppgift om översättare bör finnas med i förekommande fall. Samma sak med sånger/visor som har annan tonsättare än textförfattaren. På wp använder man en faktaruta-mall som jag tror kallas "Bokfakta". Kanske är en modifierad sådan en bra lösning även här på src? /Kapten Kaos 7 november 2006 kl. 18.13 (CET)