Sida:Bihang till riksdagens protokoll år 1960 Första samlingen sjunde bandet Kungl Majts prop 17.djvu/326

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
324
Kungl. Maj:ts proposition nr 17 år 1960

kunnat göras enklare än i sistnämnda förslag och deras antal har kunnat inskränkas. Någon indelning i kapitel har icke ansetts nödvändig.

De inledande bestämmelserna i kommitténs förslag behandlar rättens föremål, subjekt och innehåll (1–2 §§). Efter ett par stadganden, upptagande en presumtionsregel och en bestämning av det i förslaget använda begreppet »offentliggjord fotografisk bild» (3–4 §§), följer en rad bestämmelser om inskränkningar i rätten. Sålunda ges regler om framställning för enskilt bruk (5 §), om fotokopiering inom arkiv och bibliotek (6 §) samt om rätt att återge fotografier i kritisk eller vetenskaplig framställning (7 §) och i skolböcker m. m. (8 §). Särskilda bestämmelser meddelas om visning av fotografier (9 §) och om beställningsarbeten (10 §). Hithörande föreskrifter avslutas med ett stadgande om rätt att återge fotografier i rättsvårdens och den allmänna säkerhetens intresse (11 §). Följande paragraf innehåller en regel om skyddstiden (12 §). Efter en bestämmelse, som behandlar i vilken ordning vissa ersättningsfrågor skall avgöras (13 §), följer ansvars- och skadeståndsregler samt vissa processuella föreskrifter (14–19 §§). I en särskild paragraf stadgas om lagens tillämpningsområde (20 §). Förslaget avslutas med Övergångsbestämmelser.


Remissyttrandena. Såsom vid 10 § i förslaget till lag om upphovsrätt anförts har det stora flertalet remissinstanser godtagit kommitténs ståndpunkt, att skyddet för fotografier bör regleras i en särskild lag. Kommitténs förslag till lag i ämnet har i allmänhet icke föranlett mera principiella invändningar. Svenska tidningsutgivareföreningen, svenska annonsörers förening och föreningen svenska affischtecknare anser emellertid att förslaget ger ett alltför vidsträckt skydd; sistnämnda förening ifrågasätter om detta lagstiftningsområde icke borde bli föremål för omprövning.

Av de remissinstanser, som anser att kvalificerade fotografier bör skyddas i upphovsrätten, menar konsultativa reklambyråers förbund att ny lagstiftning för övriga fotografier icke är erforderlig; förbundet finner det synnerligen angeläget att gällande fotografilag bibehålles oförändrad. Även Stockholms handelskammare ifrågasätter om icke denna lag erbjuder tillräckligt skydd. Övriga hithörande remissinstanser gör ej mera .principiella invändningar [mot kommitténs förslag.


Departementschefen. Såsom jag anfört vid 10 § i förslaget till lag om upphovsrätt har jag funnit övervägande skäl tala för att man, i likhet med vad kommittén föreslagit, låter lagstiftningen om rätt till fotografisk bild uttömmande reglera rätten till alla slags fotografier, alltså även sådana kvalificerade bilder som i princip kan jämställas med de inom upphovsrätten skyddade verken. En förutsättning för denna lösning är att fotografilagstiftningen utformas så, att den erbjuder tillräckligt skydd även för de kvalificerade alstren. Reglerna bör därför, såsom kommittén förordat, i olika hänseenden närmas till de upphovsrättsliga.

Kommitténs med angivna utgångspunkt upprättade förslag har i