Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/242

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
230

motsvaras af skarpkantiga och kapitälerne af rundstafviga bågar.

I norra ingången stå breda poster, och derpå hvilar en rundbåge, hvilken vid vederlagen och å slutstenen prydes med en liten rullik knopp. Två breda murhörn, som åt ingången äro starkt snedsmygiga, men framtill vinkelrätta, uppbära en likartad rundbåge. Derpå följa två mindre och rätvinkliga murhörn med en skarpkantig båge.

Öfver den södra liksom den norra ingången finnas två enkla fönster, hvilka äro 2.0 breda och 18.0 höga, men öfver den vestra ett något bredare, dock lika högt. I de två södra fönstren äro de inre platterne mycket branta, men i det vestra och i de två norra deremot vågräta. Å skeppets östra mur söderom triumfbågen förefinnes ett likadant fönster som de nyssberörda. Alla fönstren äro rundbågiga samt ut- och invändigt snedsmygiga, men det vestra har derjemte i yttre murkanten en vinkelrät inskärning.

Under det östra fönstret ses en halfrund altarnich. Å södra korsarmens östra sidomur finnes en altarnich, hvilken, 10.1.5 bred och 5.0 djup, har rundbågig betäckning på vederlag i söder och norr och en liten rundbågig genomgång från skeppet. I samma altarnichs nordöstra hörn märkes en större fördjupning, som betäckes med en rundbåge på vederlag i söder och norr.

I skeppets nordvestra hörn finnes en liten rundbågig och rätvinklig ingång till ett litet rum, hvilket, sträckande sig i vester och öster, betäckes med ett tunnhvalf på vederlag i söder och norr. Åt vester ses deri en liten rundbågig ljusöppning och åt öster ett