Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/576

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

222

derå ett hundhufvud med uträckt tunga. Hvardera af de nedersta svicklorna innehåller ett bladverk. I den vestra af de två nästföljande ses en qvinna med hufva och språkband och i den östra Maria med krona och ett sådant. I öfversta svicklan sitter Christus med korsgloria på en tron upplyftande högra handen till välsignelse. För öfrigt motsvarar betäckningen, hvilken är spetsbågig, sidornas anordning. Ett högspetsigt röste med hålkälade vattenlister hvilar på pilastrarna, och i midten deraf föreställes Maria i halfnaturlig storlek med krona sitta å en tron och hålla barnet på venstra armen. Detta bildverk innefattas i en rätvinklig och rundbågig nich. Den inre omfattningen är snedsmygig och lågrakspetsig.

Öster om ingången ses ett och å altarväggen tre fönster, som alla äro spetsbågiga. Det södra fönstret har en midtpost, hvilken med motsvarande karm uppbär två trebladiga spetsbågar och derpå en ring med en fyrbladig ros. Altarväggens båda sidofönster äro alldeles lika det södra. Dithörande mellanfönster har två poster och motsvarande karm, och derpå hvila två rundbågar, som skära hvarandra, så att tre enkla spetsbågar bildas, öfver hvilka tre ringar med fyrbladiga rosor höja sig. Alla omfattningarne posterne karmarne ringarne och rosorna äro ut- och invändigt snedsmygiga. Södra sidomurens bröstning är högre än altarväggens. Utvändigt och midt öfver slutstenen i betäckningen af altarväggens mellanfönster framskjuter ett menniskohufvud med spetshatt.

Å korets vestra gafvelmur, som är skeppets östra med utdragning och förhöjning, finnes midt emot norra sidogången en ingång, hvari tunna poster på tröskel