Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/654

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

300

15.1 och deras hela höjd 4.1. Öfver midtgruppen och de två yttersta baldakinerna i dörrarna höja sig fyrkantiga fördjupningar, af hvilka den mellersta prydes med fönsterlika genombrytningar, men de två andra ha påtagligen haft bilder, som saknas. Dessa fördjupningar, hvilka äro 1.4 höga, motsvara hvarandra, då skapet sammanslås. Skåpet och bilderne bestå af ek och härröra, såsom det tyckes, från samma tid som sjelfva kyrkan.

I kyrkan står en dopfunt af kalksten. Foten saknas och i dess ställe har en simpel undermurning tillkommit. Mellanstycket, som är rundt och något inåtdraget, prydes med fyra helupphöjda menniskohufvuden och afslutas med en ring. Skålen är ut- och invändigt åttkantig. Hvarje yttersida, hvilken är nära qvartcirkelformig, siras med trenne trebladiga spetsbågar, som uppgå från kolonner. Hvarje svickla fylles med en trebladig ros. Alla kolonnerne bågarne och rosorna äro lika hvarandra. Öfver bågarna märkes en hålkäl och derpå en rundstaf. Mellanstyckets och skålens höjd utgör 2.1 och skålens yttre tvärmått 2.5.

I tornafdelningen har en eländig källare blifvit inmurad och flere spannmålslårar och mycket annat skräp inrymda. Man har jemväl uppfört öster om sakristian inpå kyrkan ett magasin.

I vestra sidan af kyrkogårdens ringmur finnes en stor port med en spetsbågig yttre och inre omfattning, hvartill ett spetsigt tunnhvalf på vederlag i söder och norr sluter sig. I södra liksom i norra insidan finnas långa lågrakspetsiga sittnicher. Den yttre omfattningen prydes i yttre kanten med en rundstaf och är något mindre än den inre för att bilda anslagsfalsar. Porten