Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/663

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

309

sida en kolonn emellan poster och murhörn. Posterne ha förlorat sin tröskel och fått en sådan af trä. Kolonnerne bestå af fyrkantiga grundstenar, attiska baser med skyddsblad, jemntjocka skaft och bägarformiga kapitäler med hålkälade kransar. Posterne kolonnerne och murhörnen uppbära skarpkantiga rundbågar. Inre omfattningen är snedsmygig och lågrakspetsig. Ett fönster på midten af södra sidomuren är på vanligt sätt utvidgadt. I norra sidomuren märkes ett rakslutet väggskåp åt vester och ett rakspetsigt åt öster.

Utsprånget, hvars inre bredd utgör 15.6, betäckes med ett halft kupolhvalf och har likadana socklar och gesimser som koret. Ett litet rundbågigt fönster åt öster är till det yttre och inre snedsmygigt och har en liten rätvinklig karm. Då intet fönster märkes åt nordost, torde det, som finnes at sydost, vara en nyare uppbrytning.

Med få undantag ha Gotlands kyrkor ansenlig höjd i jemförelse med deras bredd och längd. I Ganthem är skeppet, koret och utsprånget ovanligt höga.

Tornet, hvilket inrymmer tre afdelningar öfver hvarandra, har lika beskaffade och lika höga socklar som skeppet. Första afdelningen, hvars inre sträckning i söder och norr utgör 21.0 i vester och öster 14.6 samt murtjocklek 4.7, betäckes med ett korshvalf, som har rundbågiga raka och uppåtgående kappor. På midten af vestra sidomuren är en temligen smal, men ansenligt hög ingång. Yttre omfattningen har å hvarje sida en smärt kolonn emellan breda poster och stora murhörn. Grundstenarne och baserne saknas. Skaften äro höga och jemntjocka, kapitälerne veckprydda och kransarne hålkälade. På posterna,