Sida:Danska och norska läsestycken.djvu/182

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

170

3. NatnrBkildringnr.

stemt angives at være gjort af en Mellemfodsknokkel af Kjæmpeoxens Bagben. Den er funden i en Mose ved Kirkehelsinge i Sjælland.

b) I det samme Museum bevares endvidere ikke faa uSmalmeisler« af Ben, der ligne hinanden meget i Formen, og hvoraf ogsaa den allerstørste Del viser sig forfærdiget af een og samme Knokkel af større og mindre Drøvtyggere, nemlig af disse Dyrs Spoleben (radius)' og af Benpibens ydre Side. Her viser det sig just, at baade den tykkeste og fasteste Benmasse i hele Skelettet findes, og denne Erfaring er det, som vore marvlystne og benkyndige Urfolk have draget sig til Nytte, idet de fortrinsvis have anvendt dette Ben til deres Meisler. Endel af den glatte, svagt udhulede naturlige Ledflade danner næsten altid den øverste Flade paa Meislernes Hoved. Af disse Meisler er der flere, som sikkert kunne antages at være forfærdigede af Kjæmpeoxens Spoleben, og dette gjælder navnlig om en særdeles smuk Meisel, der er opgravet af en Mose (i Sjælland?).

Det er indlysende, at til skarpe og stærke Redskaber kan man ikke godt anvende andet end friske Knokler, og aldeles ikke Knokler, som i lange Tider have henligget udsatte for Luften paa Jordens Overflade, og opaf selve Jorden have Folk paa dette Kulturtrin neppe opgravet noget. Imod Samtidigheden af de Kjæmpeoxer, hvis Ben have været benyttede, med selve Benytterne, Urfolkene, troer jeg derfor, at man ikke vil indvende noget væsenligt. Derimod vil jeg indrømme, at den Indvending kan for et Øieblik være berettiget, at saa udmærket Materiale til stærke Meisler, som Ydresiden af Kjæmpeoxens Spoleben, kan jo i hin Tid have havt samme Værd i Forhold til de øvrige Benmasser, som nu det bedste Staal har til almindeligt Jern, og altsaa maaskee været gaaet som et Slags Handels- eller. Byttevare fra Haand til Haand, og tilsidst være kommen udenfor den Egn, i hvilken Dyret, hvorfra det hidrørte, havde

Drøvtygger idisslarc (jfr. drypja, tuggft fir riv, ijn'ilj, drap), Spølebcen arrnbågsben. Marv marg. — indlysende tydligt. indrømme (inrymma) tnodgifva. h i d r e r e harrøra.