Sida:Danska och norska läsestycken.djvu/314

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

302

5. Caltuiliistoriskfi Styeken.

af de Efterretninger, som Digterinden Fru Frederikke Brun, der paa den Tid ievede i Rom, har meddeelt, Hun beretter nemlig, at hun i Januar 1803 var Vidne til den Virkning, dette Pliænomen, der syntes nærmere at tilhøre de skiønneste Tider af den helleniske Kunst, end vor Tidsalder, giorde paa Beskueren; hvorledes den stræuge Zoega skienkede denne — den sidstfødte Antike — sit Bifald, og hvorledes Canova, da han førtes hen, for at see den unge danske Billedhuggers lason, overraskedes og yttrede: «Quest' opera di quel giovane danese é fatta in Uno stilo nuovo e grandioso.'«

Fru Bruns Nærværelse i Rom, og hendes Enthousiasme for en ung Kunstner, i hvem hun (tydsk født, men bosat i Kiøbenhavn) hilsede en berømt Landsmand, har upaatvivleligt ikke bidraget lidet til den rige Høst af Lovtale og Beundring, som nu fra alle Sider strømmede ned over Thorvaldsen. At hun ogsaa har hjulpet Thorvaldsen til at faae lason afstøbt i Gips, berettes af Fernow, som var tilstede, og dette maa findes ganske rimeligt.

Ihenseende til dette Spørgsmaal har man fortalt en Anecdote, som charakteriserer vor Kunstner. Mange Aar efter, da Fru Brun atter var i Rom, og Thorvaldsen stod i sin fulde Kunstnerglands, besøgte en tydsk Fyrste Thorvaldsens Studio. Fru Brun var med i Selskabet, som af ham selv blev ført om iblandt de opstillede Værker. Da man nærmede sig lason, udbrød Digterinden selvbehageligt ved Tanken om dette Værks første Fremtræden: »Da steht mein Sohn! Niclit wahr, Thorvaldsen?« — Kunstneren, som fandt sig noget saaret ved disse Moderglæder, svarede tort: »Er hat Ihnen nur wenig Geburtsschmerzen gekostet!«

I to Maaneder var lason bleven beundret og havde modtaget mange Besøg, uden at det blev til videre. Kunstneren synes at have fældet den Dom over dette sit Værk, at det kunde henstaa, indtil der muligen aabnede sig en Leilighed til at faae det sendt efter ham til Danmark. Han selv maatte nu forlade Rom, og, da dette ikke kunde være anderledes, maatte det skee, førend de sidst modtagne Remisser vare ahformeget angrebne.