Sida:Een Lijten Kockebook-1650.djvu/27

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
öfwer eller på allahanda Steker.

Tagh unga Höns och siudh them halffsudna/ slå så thet Spadet aff mästeparten/ så ther är intet meer än en Skeedh eller 2. igen/ tagh så heela Pommerans och skala them/ och skäär them i runda skijfwor/ slå så Wijn på Hönset och lät Pommeransen ther uthi/ reedh så Soppan aff medh Smör/ Muskateblommor/ Sucker/ litet Ingefära och Caneel/ skäär så Hwetesembla ther uthi/ giff så up/ Hönset medh Sucker och Caneel smakar rätt wäl.

At koka en Höna medh Löök.

Skäär en reensköld Höna sunder/ och tagh skalat Löök ther til/ så myckit som tu wil/ och lät wäl siudhat i hoopa/ och skummat wäl/ och hääff litet Salt ther uthi/ när som thet är sudhit så lät Sodhet genom ett Durchslagh löpa aff/ lägg så Löken i en reen Mortare/ stööt eller rijff honom wäl små/ sedan slå honom i sodet på Hönan igen/ och lät siudhat/ lät Peppar/ Ingefära/ Muskateblommor och Saffran ther på/ om Hönan intet gör thet fett nogh/ så hääf litet Smör ther i/ och giff så up.

Och om en wil/ så kan man tagha Löök och smått skurit Flesk som gott är/ och hacka thet wäl i hoopa och slå på Hönan/ lät wäl siudhat /och örtat medh örter som thet förra/ så är thet färdigt.

At koka en Höna med Rosenwatn.

Tagh en feet Hana eller Höna och steek then

wäl
B iiij