Sida:En Nödig och Nyttig Hus-Hålds-Kok-Bok.djvu/26

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har inte korrekturlästs


durchslag. Brödet mäste kokas uti god Boullion, och brädden af soppfatet garneras med den lilla sältan, somhar kokat med lintzortta, och lägges Rapphönsen i soppfatet, hwar på slås några lintzor. Smaka at coulis har god smak, och slå den på soppan, sedan servera hel warmt.

Soppa på Rapphöns eller Ortar med Hwitkål.

Foglarna förwällas och speckas, och läggias uti en kruka med god kiöttsoppa och hwitkål; detta kokas wäl med en del skirt smör och peppar, neglikor och socisser: När man har lagt stekta brödskifwor undet i fatet, så rättas an der på.

På annat maner.

Tag rapphöns sedan de äro plåckade, uttagne och wäl ansade, specka dem med groft kryddat fläsk, och lät dem halft stekas på spett, tillika med en half bakdel af ett får, som fetman är wäl afskumad. Tag dem sedan af spettet, och lägg dem i en gryta så stor som til soppa behöfwes; Lägg der till litet skincka, en knippa morötter och palsternackor, kålen måste skäras i 4. delar och wäl ränsas, sedan kastas han i kalt watn, och då han är wäl prässad, träder man honom i knippor, kastandes deraf 2. knippor i grytan til rapphönsen, och slår

der