Sida:Huru länge har tjugondag jul burit namnet Knut? – Fataburen Kulturhistorisk tidskrift.djvu/1

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
170
ARVID LINDHAGEN


Huru länge har tjugondag jul burit namnet Knut?

Af

Arvid Lindhagen.

De nordiska ländernas almanackor hafva för närvarande (1912) namnet Knut förlagdt till olika dagar i januari, Sveriges och Finlands till den 13:de, Danmarks och Islands till den 7:de; Norges saknar namnlängd. Medan den 7 januari i den svenska och finska almanackan heter August, heter den i den danska Knud Hertug; i den isländska bär den utom namnet Knútur hertogi äfven beteckningen Eldbjargarmessa. Den 13 januari däremot, som i den svenska och finska almanackan heter Knut, bär i den danska två namn: Marie och Hilarius; i den isländska bär den utom namnen Maria och Hilarius äfven beteckningen Geisladagur.

Hvad namnet Knut angår, så lider det intet tvifvel, att det ursprungligen tillhört den 7 januari; på den dagen år 1131 mördades nämligen Knut Lavard, som sedermera blef Själlands skyddshelgon, och till minne häraf fick dagen hans namn. I den hos O. Worm, Fasti danici, tryckta forngutniska runkalendern af 1328 står vid den 7 januari Kanutus, vid den 13:de Atundi dahr. Däremot har det kalendarium för Uppsala ärkestift från år 1344, som är aftryckt i Svenskt Diplomatarium, band 2, icke namnet Knut på någondera af dessa dagar; den 7 är betecknad som clauis septuagesime, den 13:de som Octaua epyphanie d:ni, motsvarande det nyssnämnda atundi dahr.

För tiden omkring år 1500 har man de nordiska kyrkornas helgonlängder bekvämt tillgängliga i Grotefends Zeitrechnung des deutschen Mittelalters und der Neuzeit (Bd. 2, Abth. 1, Hannover 1892). Efter dem är följande sammanställning gjord; den tycks ge vid handen,