Sida:Instruktionsbok för Sveriges Flickscouter 1924.pdf/51

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
45

2. KÄNNA DEN SVENSKA FLAGGAN SAMT RÄTTA SÄTTET ATT HISSA OCH NEDHALA DEN

Vår flagga har höga anor. Redan under kung Göstas tid möta vi vår blågula flagga. Det stora korset på dukens mitt är en symbol av det gudomliga — av solens gudom. Ursprung­ligen är detta kors intet annat än de fyra ekrarna i solens hjul. Korset har också samma färg som solen.

Vårt land är skönt och rikt. Sedan urminnes tider ha våra fäder levat här. Vårt folk har aldrig känt en erövrares tunga ok. Är efter år, släktled efter släktled, årtusende efter år­tusende hava våra fäder plöjt, sått och skördat; de hava kämpat och arbetat för oss och för dem, som komma efter oss. De ha lämnat oss i arv ett fritt land med hög kultur. Vår flagga är en symbol för vårt land, och framför allt är den tecknet på vårt fosterlands frihet. Därför hålla vi var flagga kär.

Flaggan användes på byggnader, fartyg eller på jordfast stång; den svajar således alltid från samma plats. Flaggan skall vara tvärskuren, utom då den användes som örlogsflagga, då den är tretungad. Färgen skall vara ljust mellanblå och å korset guldgul. Korset skall dela flaggan i fyra rätvinkliga, lika höga fält.

Å tvärskuren flagga skall flaggans hela längd förhålla sig till höjden som 16 till 10; de inre fälten som 5 till 4; de yttre som 9 till 4. Korsets bredd är hälften så stor som fältets höjd. Bild 1.

Att hissa en eller flera utländska flaggor på samma lina under eller över vår flagga är förolämpande: ett sådant för­ faringssätt är ett tecken för besittningstagande.

Flaggan skall hissas kl. 8 på morgonen och halas vid solens nedgång, dock ej senare än kl. 9 e. m. Under tiden 1 nov.—1 mars hissas flaggan kl. 9 på morgonen och halas vid solens nedgång.