Sida:Instruktionsbok för Sveriges Flickscouter 1924.pdf/81

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
71

gen blir först högläge för den skadade kroppsdelen, sedan tryckförband på själva såret. Eventuellt göres en lätt åtsnörning, ej hårdare än att blödningen stannar, men då, med kän­nedom om blodströmmens olika riktning i puls- och blodåd­ror perifert om såret, d. v. s. ej mellan såret och hjärtat.

Hårkärlsblödningen är den vanligaste vid smärre skador. Blodet är högrött och sipprar sakta fram. Behandlingen blir ett stadigt sårförband. Högläge minskar blödningen.

Genom ett våtvärmande omslag (V. V. O.) framkallar man fuktig värme. Dess egentliga uppgift är att dra blodet till det sjuka stället, att där öka cirkulationen, varigenom svullnad och rodnad minskas och förhindras, smärta lindras m. m. Det användes vid ”blåmärken”, vrickningar, inflammationer o. d., samt vid blodförgiftningar. Det består av en i kallt vatten (till mycket svaga patienter ibland varmt i stället för kallt) väl urvriden, fyrdubbel kompress, näsduk, handduk e. d., en vaxduk, som på alla sidor är något större än denna, fetvadd (ej bomull) och binda. I stället för vaxduk kan man använda pergamentpapper, impregnerat tyg m. m. och i stället för fet­vadd ylle eller flanell. Vaxduken kan vid mindre omslag helt uteslutas, om man har tillräckligt med ylle eller vadd. Det är svårt att utan vadd få omslaget så tätt, särskilt vid kanterna, som det måste vara för att behålla fuktighet och värme. Ett V. V. O. får aldrig kännas kallt. Då är det antingen illa lagt eller har legat för länge och måste genast läggas om, det skall vid avtagandet kännas ångande varmt. I allmänhet be­höver omslaget förnyas endast kväll och morgon. Helst bör man då ha två dukar, så att den ena, sedan den är sköljd, hinner torka, medan den andra användes, men har man blott en, skall denna sköljas i ett vatten och uppvridas i ett annat. Huden tvättas med tvål och vatten och torkas mellan varje omläggning. Skulle huden under omslaget, trots denna nog­grannhet, bli inflammerad, vrider man upp duken i Burows lösning eller borsyrelösning i stället för i vatten. Detta för­ordas också ofta av andra orsaker. Om hudretningen (ekse­met) fortfar, måste man upphöra någon tid med omslaget, och antingen pudra huden eller smörja in den med något fett, borvaselin, borlanolin, zinksalva e. d. Då man helt skall