Sida:Jorden rundt på åttio dagar.djvu/186

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

186

— Hvart?

— Till ett magasin för färdiggjorda manskläder.

Ett besök i ett sådant magasin var verkligen angeläget. Phileas Foggs och Fix’ kläder voro i trasor, precis som om de begge herrarne skulle ha slagits för de hedervärda gentlemennen Kamerfields och Mandiboys skull.

En timme derefter voro de hyggligt uppklädda och putsade igen och de kommo tillbaka till International Hotel.

Passepartout väntade på sin husbonde, beväpnad med ett halft dussin revolvrar med dolkbajonett. Då han fick se Fix i sällskap med mr Fogg förmörkades hans panna, men sedan mrs Aouda hade med några ord omtalat hvad som hade tilldragit sig, klarnade Passepartouts ansigte igen: Fix var tydligen ej någon fiende, utan en allierad. Han höll sitt ord.

Efter det man intagit middag körde en vagn fram för att forsla de resande och deras ressaker till bangården. Då man skulle stiga upp i vagnen sade mr Fogg till Fix:

— Ni har inte sett till den der öfverste Proctor?

— Nej, svarade Fix.

— Jag skall resa tillbaka till Amerika för att söka upp honom, sade Phileas Fogg kallt. Det passar inte för en engelsk medborgare att låta behandla sig på det sättet.

Polisagenten smålog, men svarade ingenting. Som man finner hörde mr Fogg till den sortens engelsmän, som, fastän de icke tåla dueller hemma hos sig, gerna slåss i utlandet när det är fråga om att upprätthålla nationens heder.