Sida:Kungl teatrarna J Svanberg del 2 - 8.pdf/17

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
171
SCENISKA KONSTNÄRER

uppträdt som Fiametta i »Boccaccio» och Maritana i »Don Cesar de Bazano». Den 13 febr. 1883 debuterade hon på Kungl. Stora Teatern som Zerlina i »Don Juan», den 23 april som Papagena och den 18 sept. som Zélida i »Konung för en dag», hvarefter hon erhöll fast anställning. På operascenen utförde hon för öfrigt bl. a. följande roller: Mercedes i »Carmen», Zobeïde i »Muraren», Rose i »Postiljonen från Longjumeau», Emilie i »Målaren och modellerna» och Angelina i »Vattendragaren». — Gift 1886 med dåvarande postexpeditören, sedermera postmästaren i Stockholm Tom Otto Wilhelm Gelhaar (född den 29 dec. 1852, död den 22 aug. 1916).


Augusto Brogi. K. St. T. gästspel 24 okt.—2 nov. 1883, 5 ggr; biträdde i konsertafdelningar 5 o. 7 nov. 1883.

Född i Florens, där han utbildades till sångare. Hans vackra barytonstämma bestämde honom tidigt för den musikaliska banan, och vid 20 års ålder debuterade han i sin födelsestad med mycken framgång. Flera operor blefvo skrifna för honom, och operadirektionerna i Florens, Milano, Venedig och Rom täflade om att få honom fästade vid sina scener. Han stannade dock ej länge i Italien. I Ryssland erhöll han på Théâtre Imperial i Petersburg ett lysande engagement på fyra år, och sedan uppträdde han på en mängd scener i Europa och Amerika. Vid sitt gästspel i Stockholm hösten 1883 uppträdde han som Grefve Luna i »Trubaduren» och som Rigoletto, hvarjämte han medverkade i ett par konsertafdelningar, då han i en scen ur Verdis opera »Don Carlos» sjöng Markis Posas parti.


Johan Elias Bergholm. K. T:ne 1 febr. 1884—31 maj 1885.

Född i Kuopio stadsförsamling den 9 okt. 1846. Efter att ha idkat studier vid Kungl. Musikaliska Akademien fick han anställning som korsångare vid operascenen från den 1 juli 1872. Tolf år senare öfverflyttades han till soliststaten, men blef aldrig använd i några större operapartier.


Selma Fredrika Jonsson, sedan Fru Grunder. K. St. T. debut 9 mars 1884.

Född i närheten af Sköfde den 8 aug. 1858. Efter att i fem år ha studerat vid musikkonservatoriet debuterade hon den