Sida:Lefnadsteckning öfver Catherine Booth.pdf/250

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
196
Appendix.

icke till exempel den åtskilnad hon gör mellan sann och falsk kärlek i följande utdrag ur ett af hennes offentliga föredrag!


»Falsk kärlek ryggar tillbaka för motstånd. Den kan icke uthärda förföljelse. Se här ett kännetecken på den, som aldrig slår fel: den står alltid på den segrande partens sida — det vill säga på dens sida, som tycks segra härnere, icke på dens, som till slut skall segra. Då Sanningen sitter på tronen med kronan på hufvudet, är denna falska kärlek den mest högröstade och ifriga att frambära sin hyllning; men när Sanningens kläder släpas i smutsen och hennes anhängare äro få, svaga och fattiga, då må Jesus Kristus själf se sig om. Jag tänker ibland, då jag hör detta ropande och skriande om Guds ära och religionens helgd, att jag skulle vilja se några af dessa helgon sittande vid Jesu sida på palatsets gård, omgifven af de råa, begabbande soldaterna. Jag skulle då vilja se deras nitälskan för Guds ära, när den kommer i kollision med deras egen ära. De äro underbart nitiska, då deras egen ära och Guds ära sammanfalla. Men när den larmande folkhopen följer honom i hälarne och ropar: ’Bort med honom! Korsfäst honom! Korsfäst honom!’, då må han själf se till sin ära, medan de taga vara på sin egen.»


Hennes metod att bereda sig för sina föredrag var mycket enkel. Hon sade mig en gång, att hon gjorde på samma sätt som Finney: hon fylde sitt hufvud och sitt hjärta med sitt ämne och utgöt det sedan öfver sina åhörare. Hon anmärkte en gång: »Jag kan reda mig utan att ha hufvudpunkterna antecknade, då jag har inspiration; men när jag icke är inspirerad äro de bra att tillgripa, och jag har då den tillfredställelsen att känna att jag, om jag icke talat med vanlig kraft och värme, dock tillfredställt mitt samvete och rätt delat sanningens ord». Denna omständighet förklarar enligt min mening till stor del den förunderliga klarhet hon alltid ådagalade i sina föredrag och det ljus