Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/451

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
41
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

avdelning. Då skadegörelsebrotten ha beröringspunkter även med brotten mot staten, i det exempelvis grövre "sabotagehandlingar kunna bliva att betrakta som brott mot statens säkerhet, har kommittén föranletts att till behandling upptaga även brotten mot staten. Dessa har kommittén uppdelat i brott mot rikets säkerhet, högmålsbrott, brott mot allmän verksamhet och brott mot allmän ordning. Även ämbetsbrotten ha ansetts höra till brotten mot staten. De olika kapitel som tillsammans omfatta en brottsgrupp ha icke i förslaget kunnat konsekvent sammanföras. Kapitelordningen i förslaget ansluter sig därför i huvudsak till gällande lags. De olika kapitlen i förslaget avse: 8 kap. brott mot rikets säkerhet, 9 kap. högmålsbrott, 10 kap. brott mot allmän verksamhet, 11 kap. brott mot allmän ordning, 12 kap. förfalskningsbrott, 13 kap. mened och falskt åtal samt annan osann utsaga, 19 kap. allmänfarliga brott, 24 kap. skadegörelse ävensom olovligt tagande av väg och olovligt fiske samt 25 kap. ämbetsbrott.

Av de nu nämnda kapitlen, vilka sålunda i kommitténs förslag blivit föremål för en fullständig revision, har 8 kap. under de senare årtiondena undergått upprepade ändringar, framför allt genom att däri införts utvidgade bestämmelser om spioneri och andra därmed sammanhängande brott. Bland annat ha under det senaste världskriget vidtagits omfattande ändringar för att snabbt tillgodose behov av kompletteringar av lagen som vid varje särskild tidpunkt ansetts trängande. Thyréns utkast om förräderibrott m. m. (X) har därvid visserligen blivit beaktat, men den systematiska överblicken över det hela har likväl kommit i efterhand. Kommittén har till vinnande av en bättre systematik i kapitlet ånyo överarbetat detsamma. Därutöver har kommittén även haft att taga ställning till den kritik som särskilt riktats mot vissa av de under krigsåren tillkomna nya straffbuden i kapitlet. Vissa av de gärningar som för närvarande straffbeläggas i 8 kap. har kommittén överfört till andra kapitel, så att 8 kap. i förslaget kommit att uteslutande handla om brott mot statens yttre säkerhet, och sådana bestämmelser i det nuvarande 8 kap. som äro av allmänstraffrättslig natur, främst regler om förberedelse och medverkan till brott, förverkande av egendom och mistning av allmän befattning såsom påföljder av brott, har kommittén ansett böra ersättas med allmänna regler, gemensamma för ett flertal brott inom skilda kapitel.

Nu ifrågavarande kapitel upptager först ett straffbud mot högförräderi, vilket brott bestämts så att det omfattar angrepp endast mot statens territoriella integritet eller dess oberoende i förhållande till främmande makter. Därefter behandlas krigsförräderi, d. v. s. gärningar som begås då riket är i krig och äro ägnade att skada rikets försvar, ävensom motsvarande oaktsamhetsbrott. Vidare stadgas straff för trolös och egenmäktig diplomati. I fortsättningen bestraffas spioneri, vårdslöshet med hemlig uppgift och olovlig underrättelseverksamhet samt brott mot det vänskapliga förhållandet till främmande makt och den specialform därav som olovlig värvning kan anses utgöra ävensom ett brott som av kommittén betecknats såsom tagande av utländsk sold.

Kommitténs förslag innebär en avsevärd förenkling i åtskilliga