Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/461

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
51
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

sjunde avdelningar och dess extraavdelnings andra och tredje rotlar, de båda trafikåklagarna, åklagaren å polisdomstolens rotel 1 samt polismästaren, kriminalpolisintendenten och ordningspolisintendenten i Stockholm. Länsstyrelserna ha envar bifogat yttrande av landsfogden eller t. f. landsfogden i länet samt därutöver, länsstyrelsen i Jönköpings län yttranden av poliskammaren i Jönköping och Jönköpings läns avdelning av föreningen Sveriges landsfiskaler, länsstyrelsen i Malmöhus län yttranden av stadsfiskalerna i Malmö och Hälsingborg, länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län yttrande av poliskammaren i Göteborg, länsstyrelsen i Skaraborgs län yttranden av magistraterna i Mariestad och Lidköping samt stadsfiskalerna i Mariestad, Lidköping, Skara, Skövde och Falköping ävensom föreningen Skaraborgs läns landsfiskaler samt länsstyrelsen i Örebro län yttranden av magistraten i Örebro och Örebro läns avdelning av föreningen Sveriges. landsfiskaler.

Tillfälle att avgiva yttrande över förslaget har även beretts riksbankens fullmäktige (såvitt angår penningförfalskning och spridande av efterbildning av penningsedel, mynt eller offentligt värdemärke), föreningen Sveriges häradshövdingar, föreningen Sveriges stadsdomare, föreningen Sveriges landsfogdar, föreningen Sveriges stadsfiskaler, föreningen Sveriges landsfiskaler, Sveriges advokatsamfund, svenska stadsförbundet, svenska landskommunernas förbund, tjänstemännens centralorganisation, landsorganisationen i Sverige (sistnämnda fyra organisationer i vad betänkandet avser ämbetsbrott), Sveriges trafikbilägares riksorganisation (i vad betänkandet avser förhållanden som beröra riksorganisationens verksamhetsområde) samt Sveriges allmänna konstförening (i vad angår signaturförfalskning). Från samtliga ha yttranden inkommit.


Förslaget har i samtliga yttranden, där det gjorts till föremål för något helhetsomdöme, ansetts lämpat att läggas till grund för lagstiftning. Svea hovrätt har sålunda funnit, att förslaget innefattade avsevärda fördelar framför de nuvarande lagstadgandena och att bestämmelserna i förslaget utformats och systematiserats på ett i allt väsentligt synnerligen förtjänstfullt sätt, varför hovrätten ville förorda att förslaget lades till grund för ny lagstiftning på ifrågavarande områden. Göta hovrätt har uttalat, att hovrätten såvitt gällde frågor, vilka vore gemensamma för de brottsområden som avsåges med betänkandet, i huvudsak biträdde vad kommittén därutinnan föreslagit. Beträffande de särskilda brotten har hovrätten framhållit, att kommittén föreslagit många väsentliga nyheter både till form och till innehåll. Mycket genomgripande vore exempelvis de förändringar som föresloges beträffande förfalsknings- och ämbetsbrotten samt de allmänfarliga brotten. Många av de föreslagna bestämmelserna hade länge tett sig av behovet påkallade, och de hade av kommittén försetts med utförliga motiveringar. Hovrätten ville uttala sin principiella anslutning till kommitténs förslag i förevarande hänseenden. När hovrätten upptoge ett antal av förslagets bestämmelser till särskild granskning, innebure detta därför ingen kritik av de grundläggande principerna utan endast ett bidrag till lösandet av vissa detaljfrågor.