Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/464

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
54
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

yppat sig. Detta gällde ej blott den allmänna gränsdragningen mellan brott mot staten och brott mot allmänheten utan även den kapitelvis genomförda uppdelningen av dessa brott i olika undergrupper. De olika straffbestämmelserna i förslaget ha i yttrandena blivit föremål för mer eller mindre ingående bedömanden av delvis kritiskt innehåll. I några yttranden har framförts en mera allmänt hållen kritik med utgångspunkt från att förslaget skulle medföra en avsevärd utvidgning av det straffbara området. Härjämte ha anmärkningar framställts mot brottsbeskrivningarna som i en del fall ansetts vara alltför svävande.

Justitiekanslersämbetet har sålunda uttalat, att det straffbara området för människors handlingar genom förslaget skulle ganska avsevärt utvidgas. Även om detta hade sin grund i en önskan att täcka luckor i kriminaliseringen som framträtt såsom menliga i den hittillsvarande tillämpningen, syntes förslaget likväl enligt ämbetets mening i en del fall straffbelägga handlingar utan att ett starkare behov av kriminalisering gjort sig gällande. Exempel härpå erbjöde i vissa delar bestämmelserna om våldsamt motstånd, förgripelse mot ämbetsman, övergrepp i rättssak, bevisförvanskning och hjälp till rymning i 10 kap., urkundsförfalskning i 12 kap. samt osant intygande i 13 kap. Ämbetet har vidare funnit, att brottsbeskrivningarna i förslaget understundom vore mera vaga och till följd därav också tänjbarare än de nuvarande, samt har såsom exempel härpå anfört stadgandena om krigsförräderi, spioneri och vårdslöshet med hemlig uppgift i 8 kap. samt om förgripelse mot ämbetsman, övergrepp i rättssak och bevisförvanskning i 10 kap. En del brottsbeskrivningar hade också blivit mera abstrakta och svårtillgängliga därigenom att i de nuvarande paragraferna förekommande exemplifieringar uteslutits, på sätt exempelvis skett med krigsförräderibrottet.

Liknande synpunkter ha anlagts av föreningen Sveriges häradshövdingar, som anfört:


Även om helt naturligt de i gällande lag upptagna brottstyperna med få undantag återfinnas i förslaget, äro de dock i regel beskrivna med icke oväsentligt ändrade ordalag och ha i stor utsträckning givits vidsträcktare innebörd än nu. Därjämte ha åtskilliga nya brottstyper upptagits. Ett betydande antal förut icke brottsliga gärningar har sålunda kriminaliserats. Till belysande av den omfattning, i vilken på dylikt sätt området för det straffbara utvidgats, må nämnas, hurusom av 8 kapitlets fjorton brottskonstituerande paragrafer icke mindre än sju givits en avfattning, som utvidgar det nuvarande straffbarhetsområdet, av 9 kapitlets nio paragrafer fyra, av 10 kapitlets fjorton paragrafer alla utom en, av 11 kapitlets tretton paragrafer likaledes alla utom en o. s. v. Sammanlagt ha mer än 70 av förslagets något mer än 100 straffbud givits större räckvidd än förut och ett tjugotal brottstyper äro helt eller i huvudsak nya.

I några fall är den föreslagna utvidgade straffbarheten påkallad av därom äro riksdagen eller myndigheter gjorda framställningar och även i andra fall måste utvidgningen i fråga om viss brottstyp anses väl motiverad. Det sammanlagda resultatet synes emellertid icke kunna undgå att väcka betänkligheter. Även om det icke är möjligt att i förväg beräkna den ökning i antalet