Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/468

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
58
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

omständigheter vore täckta av uppsåt, detta regelmässigt icke erhållit Särskilt uttryck i lagtexten. 1 den mån inom en viss lagstiftning följdriktighet i detta avseende iakttoges, kunde några vägande invändningar icke göras. Gärningsbeskrivningarna i strafflagen komme emellertid att efter genomförandet av kommitténs förslag förete sinsemellan betydande skiljaktigheter härutinnan. De härav följande olägenheterna bleve icke undanröjda, förrän revisionen av strafflagens speciella del avslutats.

Angående straffsatserna i förslaget har Göta hovrätt framhållit, att förslaget även i detta hänseende kännetecknades av strävan att åstadkomma enkelhet och likformighet. Genom de i detta hänseende föreslagna ändringarna finge domstolarna ökade möjligheter att utmäta straffet med beaktande av omständigheterna i det särskilda fallet. Motsvarande regler hade redan genomförts beträffande förmögenhetsbrotten. Erfarenheten från den tid, varunder lagstiftningen om dessa brott varit i kraft, visade att denna större frihet för domstolarna varit till gagn för ernående av största möjliga rättvisa vid straffmätningen.

Däremot har föreningen Sveriges häradshövdingar funnit förenhetligandet av straffsatserna betänkligt. Föreningen har härom uttalat följande.

Från principiell synpunkt synes föreningen anledning framhålla, att även om åtskilliga strafflindringar av kommittén föreslås, straffskärpningarnas antal dock väsentligen överväger. Karaktären av ökad stränghet i statens reaktion mot brotten framträder särskilt genom den redan vid omarbetandet av bestämmelserna rörande förmögenhetsbrotten anlitade metoden, som även i förslaget kommit till användning, att med angivande allenast av straffmaximum under ett enhetligt straffbud med vid straffskala sammanföra alla de gärningar, som äro att hänföra till samma brottstyp, oberoende av om inom denna skulle kunna urskiljas vissa till sin art svårare fall, som kanske ensamma framkalla behovet av högt maximum. "Dömes högst till straffarbete i två år" är en straffsats, som otvivelaktigt är ägnad att höja straffet även för normalfallen av brottsligheten i fråga och därför endast då giver riktigt resultat, då brotten med hänsyn till svårhetsgrad någorlunda jämnt fördela sig inom latituden. Ett sammanförande under gemensam latitud med relativt högt maximum medför även en begränsning i preskriptionsbestämmelsernas tillämpning, som ej obetydligt utvidgar området för den straffbara brottsligheten.

Även Stockholms rådhusrätt har vänt sig mot att åtskilliga straffbud, under vilka jämväl ringa brottsfall ingå, stadga ett straff av högst straffarbete i två år. Rådhusrätten har härom anfört:

Ett flertal av de i kommitténs förslag upptagna brotten liksom ock flera av förmögenhetsbrotten bestraffas "högst med straffarbete i två år". En dylik straffskala, som väl ur vissa synpunkter kan vara lämplig, måste dock beträffande de ringa brottsfallen ingiva allvarliga betänkligheter. Om exempelvis: en person stjäl 25 kronor och en annan person av beloppet såsom gåva mottager någon krona med vetskap om den olovliga åtkomsten, dömes den förre regelmässigt for snatteri, för vilket brott straffet är böter eller fängelse. medan den senare dömes för häleri, som bestraffas högst med straffarbete i två år. For bestraffning av hälaren fordras vid rådhusrätt efter nya rättegångsbalkens ikraftträdande medverkan av nämnd, under det att beträffande