Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/485

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
75
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

över Skåne och Blekinge ävensom t. f. landsfogden i Malmöhus län ha åter ansett, att beträffande muta förverkande borde inträda, så snart beloppet överlämnats, exempelvis genom att avsändas med posten, även om det sedermera icke mottagits. Föreningen Sveriges häradshövdingar, föreningen Sveriges stadsdomare, rådhusrätterna i Stockholm och Göteborg samt Sveriges advokatsamfund ha funnit, att i lagtexten uttryckligen borde angivas att, på sätt i kommitténs motiv uttalades, en förverkandeförklaring enligt paragrafen även skulle kunna göras blott partiell. Stockholms rådhusrätt har vidare ansett önskvärt, att lagtexten erhölle en sådan avfattning att icke endast nettovinsten utan även bruttovinsten av en brottslig verksamhet skulle kunna förklaras förverkad, vilket skulle få betydelse exempelvis vid beivrandet av koppleri o. dyl. Slutligen har överståthållarämbetet föreslagit att, för det fall att egendom som utgjorde vinning av brott icke funnes i behåll, möjlighet skulle införas att låta förverkandeförklaringen avse icke egendomens värde utan sådant som av den brottslige vid egendomens avyttring bekommits i vederlag för densamma; i exekutionshänseende skulle härigenom betydande fördelar vinnas.


Departementschefen.Kommittén har under 18 och 19 §§ upptagit vissa allmänna bestämmelser om förverkande av egendom, varvid i 18 § behandlats förverkande av hjälpmedel vid brott och i 19 § förverkande av muta eller annan vinning av brott. Då emellertid förverkande av muta eller annan vinning av brott alltid måste hänföra sig till viss straffbelagd gärning, medan så icke behöver vara fallet beträffande förverkande av hjälpmedel, har det synts riktigare att med ändring av de båda paragrafernas inbördes ordning placera stadgandet om förverkande av muta eller annan vinning av brott först, såsom 16 §, och stadgandena om förverkande av hjälpmedel såsom 17 §.

I likhet med justitiekanslersämbetet finner jag övervägande skäl tala för att förverkande av muta skall vara obligatoriskt. Påföljden synes vidare, på sätt från andra håll framhållits, böra kunna inträda redan i och med att muta lämnats, även om denna icke mottages av den ämbets- eller tjänsteman för vilken den avsetts. Även i fråga om förlag eller vederlag som är avsett för främjande av brott och annat dylikt som avses i förslaget synes förverkandepåföljd böra inträda redan i och med överlämnandet, om detta är straffbart, men eljest först när egendomen mottagits. Påföljden bör även här vara obligatoriisk. Jag vill framhålla, att om lämnandet av förlag eller vederlag ej är särskilt straffbelagt såsom fullbordat brott eller förberedelse till brott, förverkande ej torde böra inträda. En delaktighetshandling som består i lämnande av förlag eller vederlag synes sålunda icke i och för sig böra utgöra grund för förverkande i fall, då förberedelse till brottet ej är straffbar. Verkningarna av att utsträcka regeln om förverkande så långt synas nämligen svåra att överblicka; Det är icke heller avsett, att belöning för ett redan fullbordat brott skall på grund av nu ifrågavarande bestämmelse vara förverkad, med mindre lämnandet eller mottagandet av sådan belöning är särskilt straffbelagt.