Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/537

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
127
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

I likhet med häradshövdingföreningen och advokatsamfundet anser jag det lämpligt att skilja på uppsåts- och oaktsamhetsfallen. Dessa ha därför i departementsförslaget fördelats på olika stycken med skilda brottsbeteckningar och straffsatser.

I första stycket behandlas under namn av obehörig befattning med hemlig uppgift det uppsåtliga fallet, att någon beträffande uppgift av hemlig natur begår gärning som i 6 § sägs utan det särskilda där angivna uppsåtet att gå främmande makt tillhanda. Härvid underförstås liksom eljest i lagen, att alla objektiva rekvisit för straffbestämmelsens tillämplighet skola täckas av vanligt uppsåt. I kravet på uppsåt får inläggas bl. a. att gärningsmannen skall ha känt till uppgiftens hemliga natur eller i allt fall – såsom för eventuellt uppsåt förutsättes – måste antagas ha begått gärningen även om han haft sådan kunskap.

I andra stycket har under beteckningen vårdslöshet med hemlig uppgift upptagits det fallet att någon av grov oaktsamhet röjer uppgift som i 6 § avses och är av hemlig natur. Det straffbara området är alltså, liksom i kommittéförslaget, begränsat till avsändande, offentliggörande, utlämnande eller annat röjande, men dessutom har en begränsning till grov oaktsamhet tillagts. Straff för vårdslöshet med hemlig uppgift torde framförallt vara behövligt för ämbets- och tjänstemän samt sådana enskilda, exempelvis ingenjörer och sjökaptener, vilka genom sin yrkesutövning erhålla kännedom om hemliga uppgifter.


9 §.

Enligt denna paragraf i kommittéförslaget skall för olovlig underrättelseverksamhet straffas den som, med uppsåt att gå främmande makt tillhanda, här i riket bedriver militär eller politisk underrättelseverksamhet, som ej riktar sig mot Sverige men vars bedrivande inom riket är oförenligt med dess vänskapliga förhållande till främmande makt. Straffet har föreslagits skola vara fängelse eller straffarbete i högst två år eller, om brottet är ringa, böter.

Den av kommittén här föreslagna brottsbeskrivningen innefattar åtskilliga jämkningar i förhållande till motsvarande stadgande i nuvarande 8: 14 a. Sålunda uppställes till en början icke längre såsom förutsättning för brottet, att underrättelseverksamheten skall vara hemlig. Kommittén har nämligen bl. a. funnit detta brottsrekvisit kunna ingiva den oriktiga föreställningen, att en verksamhet som blott avsåge insamlandet av allmänt kända uppgifter under alla förhållanden skulle gå straffri. Icke heller har kommittén funnit det lämpligt att, såsom torde följa av ett krav på hemlig natur hos underrättelseverksamheten, från straffbarhet utesluta sådana fall där underrättelserna förmedlades öppet. I stället har kommittén föreslagit den begränsningen av det straffbara området, att verksamhetens bedrivande skall vara oförenligt med rikets vänskapliga förhållande till främmande makt. En ytterligare nyhet i kommittéförslaget är, att nu ifrågavarande straffbestämmelse endast avser underrättelseverksamhet, som icke riktar sig mot Sverige. I olikhet mot vad förhållandet är enligt gällande rätt skulle stadgandet sålunda icke kunna