Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/555

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
145
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

förutsättningar meddela förordnande, som i realiteten innebure en skärpning av strafflagens bestämmelser. Paragrafen syntes därför böra utgå ur förslaget. Skulle likväl, i strid mot vad samfundet ansåge riktigt, stadgandet bibehållas, syntes det i allt fall böra kompletteras med föreskrift om skyldighet för Kungl. Maj:t att inom viss tid underställa förordnandet riksdagens provning.


Departementschefen.Erfarenheten har visat, att under tid av skärpt försvarsberedskap ifrågavarande brott kunna vara lika farliga som under krig. Med hänsyn härtill måste det nu föreslagna stadgandet anses välmotiverat. Tillräcklig anledning att ålägga Kungl. Maj:t att underställa riksdagen beslut som avses i paragrafen torde icke föreligga.


9 KAP.
Om högmålsbrott.
1 §.

I denna paragraf har kommittén upptagit ett brott, som av kommittén betecknats som uppror. Sådant brott föreligger enligt förslaget, om någon, med uppsåt att statsskicket skall omstörtas eller att eljest åtgärd av Konungen eller beslut av riksdagen eller högsta domarmakten skall med vapenmakt eller eljest med våldsamma medel framtvingas eller hindras, företager handling som innebär fara för uppsåtets förverkligande utan att högförräderi enligt 8: 1 föreligger. Straffet har föreslagits skola vara straffarbete på livstid eller, där faran var ringa, straffarbete från och med fyra till och med tio år.

Stadgandet har i huvudsak sin motsvarighet i 8: 2 i gällande lag, där brottet emellertid betecknats "högförräderi". Kommittén har från högförräderibrottet avskilt angrepp mot statsskicket eller de högsta statsorganens handlingsfrihet, vilka ske med våldsamma medel men utan hjälp av främmande makt. Kommittén har för dessa gärningar föreslagit benämningen "uppror". Enligt nuvarande 10: 7 och 8 föreligger uppror, då en folkmängd samlar sig och ådagalägger uppsåt att med förenat våld sätta sig upp mot verkställighet av offentlig myndighets bud eller att tvinga myndigheten till någon ämbetsåtgärd eller att hämnas för sådan åtgärd. I kommitténs förslag har i 11: 1, som motsvarar nuvarande 10: 7 och 8, i stället för "uppror" införts beteckningen "upplopp".


Mot 9: 1 i kommittéförslaget har icke i yttrandena framkommit annan erinran än att Göta hovrätt anmärkt, att ordet "Konungen" av samma skäl som hovrätten anfört vid 8: 1 syntes böra utbytas mot "högsta regeringsmakten".


10 Bihang till rikdsdagens protokoll 1948. 1 saml. Nr 80.