Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/557

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
147
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.
3 §.

Förevarande paragraf i kommittéförslaget upptager ett stadgande, att den, som talar eller skriver smädligen eller förgriper sig med missfirmlig gärning mot Konungen eller annan medlem av konungahuset, skall för majestätsmissfirmelse dömas till fängelse eller böter. Härtill har kommittén fogat föreskriften, att om å gärningen eljest enligt lag kan följa straffarbete, skall gälla vad i 4 kap. stadgas.

Stadgandet har sin motsvarighet i nuvarande 9: 5, dock att straffsatsen gjorts enhetlig i stället för att såsom nu vara uppdelad på två särskilda straffskalor med hänsyn till vilka olika medlemmar av konungahuset som angripas genom brottet. Brottsrubriceringen "majestätsmissfirmelse" innebär vidare en nyhet liksom den av kommittén här upptagna särskilda konkurrensregeln.


Justitiekanslersämbetet, hovrätten över Skåne och Blekinge samt hovrätten för Övre Norrland ha funnit den av kommittén här föreslagna brottsrubriceringen mindre tillfredsställande. Förstnämnda hovrätt har vidare ansett, att den särskilda konkurrensregeln borde utgå, eftersom vad därigenom utsades enligt hovrättens förmenande ändock framginge av allmänna regler.


Departementschefen.Då den av kommittén föreslagna brottsbeteckningen "majestätsmissfirmelse" icke synes vara helt lycklig och något större behov av särskilt namn för det ifrågavarande brottet icke torde föreligga, anser jag att brottsbenämningen här bör utgå. Icke heller finner jag lämpligt att, såsom kommittén föreslagit, i detta sammanhang upptaga en särskild bestämmelse om tillämpningen av konkurrensreglerna i 4 kap. Dylika frågor böra upptagas i ett större sammanhang. I avbidan därpå får sammanträffande av brott i detta liksom andra fall bedömas efter allmänna regler, låt vara att dessa måhända icke alltid leda till en så enkel lösning som den av kommittén här föreslagna uttryckliga bestämmelsen.


4 §.

Kommittén har i denna paragraf upptagit en bestämmelse om straff för "statsmissfirmelse", varmed enligt förslaget förstås att någon talar eller skriver smädligen eller förgriper sig med missfirmlig gärning mot riksstyrelse, som är satt i Konungens ställe, eller Konungens statsråd eller mot riksdagen, dess avdelning eller utskott. Såsom straff har föreslagits fängelse eller böter. Kommittén har vidare här infört en särskild konkurrensregel av samma innehåll som vid nästföregående paragraf.

I förhållande till gällande lag, 9: 8, innebär kommittéförslaget den nyheten att straffskyddet enligt nu förevarande stadgande utsträckts till att omfatta även Konungens statsråd, varmed avses statsrådet som institution, ministären. Såsom motiv härför har kommittén anfört, att det befunnits önskvärt, att statsrådet, med den ledande ställning i statsskicket det genom den politiska utvecklingen kommit att intaga, skulle åtnjuta samma skydd i nu