Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/595

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
185
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

inskränkas till anstiftare och anförare, såsom i nuvarande 10: 7. Straffsatsen synes mig för sådant fall böra bestämmas till högst straffarbete i två år.

De hittills behandlade brottsfallen har jag funnit böra upptagas för sig i en paragraf. Av de under 1 § i kommittéförslaget i övrigt upptagna fallen ha allenast sådana synts mig böra bibehållas som straffbara, i vilka en folksamling, med uppsåt att med förenat våld sätta sig upp mot myndighet eller eljest framtvinga eller hindra viss åtgärd, gått till förenat våld å person eller egendom. I sådana fall synes straff böra inträda, oavsett huruvida myndighet var tillstädes eller ej. Dessa fall ha i departementsförslaget upptagits i en särskild paragraf, 2 §. Straffskalan för dessa mera kvalificerade fall föreslås skola vara straffarbete i högst tio år för anstiftare och anförare samt högst straffarbete i fyra år för annan deltagare i folksamlingens förehavande. För brott enligt denna paragraf föreslås, som jag förut antytt, beteckningen våldsamt upplopp.

Av liknande skäl, som angivits under 9: 3 i förslaget, har den i gällande lag upptagna och av kommittén i förändrad form bibehållna särskilda konkurrensregeln icke upptagits i departementsförslaget. Huruvida våld eller annan brottslig gärning, som begås vid upplopp, skall föranleda tillämpning av förutom upploppsbestämmelsen jämväl annat straffstadgande, får bedömas efter allmänna regler.

Då upplopp och våldsamt upplopp även innefatta handlingar som till sin natur äro försökshandlingar, kunna särskilda försöksbestämmelser undvaras. Jag har ej heller ansett mig böra föreslå någon straffbestämmelse mot förberedelse till upplopp eller våldsamt upplopp.


3 §.

Förevarande paragraf motsvarar 2 § i kommittéförslaget. I denna har kommittén upptagit ett stadgande, att om deltagare i folksamling som stör allmän ordning underlåter att efterkomma för ordningens" upprätthållande meddelad befallning eller intränger på område som för sådant ändamål fridlysts eller avspärrats, han skall för ohörsamhet mot ordningsmakten dömas till böter eller fängelse, där ej gärningen är att anse som upplopp.

Paragrafen är avsedd att tillämpas dels på sådan deltagare i upplopp, som icke skulle drabbas av bestämmelserna i 1 § i kommittéförslaget, och dels på deltagare i sådan folksamling som stör allmän ordning utan att likväl upplopp föreligger. Paragrafen ersätter närmast 10: 13 i gällande lag, i den mån denna ej uppgått i förslagets 1 §, men även det i sista punkten av nuvarande 10: 15 upptagna stadgandet om straff för den som underlåter att hörsamma myndighets bud om upplösning av sammankomst varvid företages något som strider emot lag eller som stör allmän ordning. Förslaget företer i förhållande till gällande rätt den olikheten att brottsbeskrivningen omfattar ohörsamhet icke endast mot skingringsbefallning utan även mot annan för ordningens upprätthållande meddelad befallning, varjämte upptagits även inträngande på område som för sådant ändamål fridlysts eller avspärrats.