Samberättigade[1].
16 §.Samberättigade äro de, som gemensamt hafva en viss rättighet. I detta fall tillkommer rättigheten flere subjekt tillsammans på samma sätt som den eljest är anknuten vid ett enda. Deras rättsställnng kan därför i och för sig icke angifvas noggrannare eller närmare än att de tillsammans äro rättighetens subjekt. Särskildt får förhållandet icke formuleras så, att rättigheten i sin helhet tillkommer enhvar, men också hvarje af dem. Därmed att en rättighet förklaras i sin helhet tillkomma A är också utsagdt, att A för sig och icke tillsammans med B, altså ensam är rättighetens subjekt, och förnekas att B på samma gång är det. Berörda formulering innebär därför antingen den logiska motsägelsen, att A är ensam subjekt, men äfven B, eller ock det, att så många rättigheter föreligga, som de samberättigade äro, ehuru desamma ömsesidigt inskränkas af hvarandra. Å andra sidan är det icke heller riktigt att säga, att rättigheten tillkommer de samberättigade hvar till hans del.
Begreppet delning har sitt ursprung i rumföreställningarna. Då man betjänar sig af detta begrepp på andra områden, är detta blott en tillämpning af rumföreställningar å desamma för att återgifva det väsentliga innehållet af företeelser, liknande dem, hvilka i fråga om tingen i rummet sammanfattas under begreppet delning. Såvidt begreppet öfverhufvud skall kunna komma till användning i fråga om rättigheter, måste således ett sådant förhållande föreligga, som uppvisar likhet med delningen af en sak, eller sålunda att något, som utgör ett helt, upphör att vara till, samt att i och
- ↑ Se härom min uppsats »Om sameganderätt i 1734 års lag», i Jurid. Föreningens Tidskrift för år 1890 s. 296 ff, och där anförda lagrum, samt uppsatsen »Äro bolag juridiska personer?» i samma tidskrift för år 1898 s. 423 ff.