ifrån den Staden de afgingo, till nästa Stad, fast det icke vore öfver 1 eller 2 mil, för ett enckelt bref eller ett lod, 1 öre S:mt; men låg nästa Stad öfver 10 mil derifrån med tu öre S:mt och så proportionaliter till andra Städer efter åfvannämde taxa.
De förändringar som sedan tid efter annan utkommit; så väl angående förhöjningen i postporto; som om fribrefs-böcker, samt hvad till förekommande af deras missbruk, blifvit stadgat, tillåter icke stället, att här intaga. De af Schmedeman 1707 af trycket utgifne post-författningar, lämna om Postväsendet i flere delar, en närmare underrättelse.
Sedan Post-Directeuren Beijer var afliden 1669, upphäfdes det med honom ingångne arrende-contract, då samma år, den 13 Octob. K. Maj:ts instruction utfärdades, hvarefter Postväsendet vid Contoiret i Stockholm, dirigeras och förestås skulle; då alle deraf fallande medel kommo under beräkning och Cantzlie-Collegii närmare disposition. Vid Contoiret antogs då en Postförvaltare, med Kammererare, Casseur och nödig Betjening, att bestyra om posternes affärdande; om brefvens betalande och införande i protocollet, som skulle blifva ett fundament, till uppbördens beräknande vid Contoiret; med det mera som till skick och god ordnings befrämjande samma Instruction innehåller, äfven för Postförvaltarne i Städerne.
År 1673 befanns Postväsendet vara tämmeligen till fullbordan bragt; så att en viss Poststat kunde upprättas och af postmedlen bestridas, samt öfverskåttet komma till K. Maj:ts dis-