Sida:Stockholm, Del 1 (Elers 1800).pdf/26

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
8


alt det gods till Staden kommer, huru det må bortföras: 23 Cap. Edsör. B, on rån som i Staden eller på Södra och Norra malm, eller innom Stadens mark föröfvas; flere ställen att förbigå.

Detta är dock endast sagt, om Stockholms Stads anläggning af Riksföreståndaren Birger Jarl. Staden i sitt ämne, var icke strax, hvad den blef i Birgers tid, och långt ifrån hvad den sedan blifvit, på 550 år.

Ifrån en ringa början har den, som flere andra Städer småningom upprunnit och tillväxt. — Det är all anledning att tro, att några Fiskare sig här först nedsatt, att idka ett näringsfång, som vid Mälarns söta vatten och salta Hafvets närgränsande Vikar, låfvade lycka och lönande bragder. En så ljuflig och vacker ort, har sedan förmodeligen, tid efter annan, lockadt flere, att i hvarjehanda andra afsigter, här nedslå sina bopålar och ändteligen stifta ett litet Samhälle, till inbördes biträde och en roligare sammanlefnad. Så väl af ortens behaglighet, som att Agne här firade sitt bröllopp; förmenar Biörner, att stället då redan, icke saknat åboar, eller invånare.

Om man med honom, som var långsynt, då han betracktade framfarne tidehvarf, icke kan påstå, att Stockholm på Nio-århundradet varit en känd handelsort; måste man dock medgifva, hvad våra häfder intyga: att sedan Esterne 1187, grufveligen framfarit i Mälaren och uppbränt Sigtuna, flytte en stor del af denna olyckeliga Stadens Borgare och Invånare till

Stock-