Sida:Stockholm, Del 1 (Elers 1800).pdf/272

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
254


kenskaperne hvarje år revideras, af Bergslagernes dertill utsedde Deputerade.

I anseende till den allmänna nytta Järn-Contoiret åstadkommit, förklarade år 1752, K. M:t sig, taga det samma i synnerligt nådigt hägn, och att icke vilja tillåta någon, eho det vara må, att gifva anledning till några förtydningar, eller sådane förslager, som tjena att rubba och förminska Contoirets inkomster; utan måge Bruks-ägarne i Riket, under de föreskrefne reglors handhafvande, få sköta och vårda Järn Contoiret, såsom deras enskildte verk, under fullkomlig och ofelbar säkerhet, för allt tvång, af hvad namn det vara må, som nu eller framdeles, på ett eller annat sätt, kunde tillärnas eller påkomma.

Contoiret eller Bruks-Societeten, hugnade af ett så stort och nådigt beskydd, lät då slå en Skådepenning, med Konung Fredric I:s bröstbild, på tillvända sidan, och på den frånvända, en hammarsmeds-härd, med flere till bergshanteringen hörande redskap, samt öfverskrift: Hortor amare focos. I exerguen: Commerc. Ferrarium 1747.

Contoirets styrelse anförtroddes, åt fyra valde Fullmägtige, och den femte antogs, sedan Manufactur ägarne, blefvo för det gröfre Manufactur-smidet, på vissa vilkor, med Societeten införlifvade.

Uti allmänne besvären, yrkade Borgare-Ståndet vid 1765 års Riksdag, Järn Contoirets upphäfvande; som föranledde till ett nytt Reglemente 1766, hvarutinnan på R:s Ständes tillstyrkande förordnades, att till förvalltningen af Järn-Contoiret, borde väljas 4 Directeurer, och det ibland Bruks Socitetens ledamöter; men ej sådane, som

till-