Sida:Stockholm, Del 1 (Elers 1800).pdf/98

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
80


ges, att en del gator och gränder, då hade de namn de alt sedan behållit; utom Scholstugu-gränden, som nu är en fortsättning af Stora Kyrkobrinken, ned till Riddarhus-torget; att Kungsgatan den tiden, ännu icke blifvit kallad Stora Nygatan; ehuru gatan nedanföre, hette Nygatan; som förmodeligen, till en skillnad, fådt namn af den lilla, sedan Kungsgatans namn förändrades; att Munkbro-torget nämnes, än den obyggde platsen, framför Gyllenborgs Hus; än för Riddarholms-gatan; hvarjämte om belägenheten af åtskillige Hus, och deras då varande Ägare, någon underrättelse häraf med säkerhet kan inhämtas.

Kring de å Västra sidan utfylde stränder, har i senare tider, en strand och hamn-bro blifvit anlagd, ifrån Munkbro- till Kornhamns-torget; så väl för ankommande Jakter och Farkoster, från de kring Mälaren belägne Städer, som för Skutor och Båtar, med Landtmanna-varor. Denna Västra, eller så kallade Inrikes Hamn, är icke på Tillæi Charta; men utförligen på Brolins grundritning öfver Stockholm 1771 utmärkt; icke allenast med de än vidare tillärnade utfyllningar, för regulariteten; utan ock, jämte Tvätt-bryggan; Hamn-indelningen, för Upsala, Örebro, Köping och Wästerås fartygen, hvilka sistnämde hafva sin station vid Kornhamns-torget och den der anlagde bro.

Den af Rikstens Ständer, tillstyrkte Tackjärns-våg, inrättades vid denna Hamn 1749[1].

Vid-

    Material-Hus och Stads-Smedjan, vid Munkbro-tor. get och deromkring förmodeligen liggande, samt Adele schölds Hus vid Kornhamns-torget.

  1. Kundgörelden derom d. 6 Feb. 1749.