Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/35

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
29
SPÅR EFTER FENICISKA KOLONIER I SKANDINAVIEN.

inåt krumböjd; stammen framtill utringad eller snedt tvärskuren med kölen framstående i en kant eller spets (rostrum[1]).

Manskapet är väpnadt med långa gevär och bära runda sköldar. Sådana buro äfven fenicerna och tillverkade sedan dylika åt grekerna.

Det som påtagligen bevisar, att stenen tillhör bronsåldern, är att hela den ena sidan är prydd med härliga dubbelspiraler och vid dem i stenens öfra kant sitter ett ornament af annat slag och som ej gerna kan vara något annat än palmqvisten, som öfverallt bevisar att föremålet, på hvilket han finnes, är af feniciskt ursprung. Detta bevisas äfven fullständigt af de menniskofigurer af begge könen som förekommo på stenen till höger och venster öfver sidorna af det större fartyget, äfvensom en grupp bakom dess akterstäf. Då jag ej visste, om man blifvit uppmärksam på dessa figurer, skref jag med förfrågan derom till en bekant, af hvilken jag snart fick veta, att man ansåg dem tillhöra olika kön och ”dans une position obscène.” Mer behöfde jag ej veta för att inse, att de hade samma betydelse som menniskofigurerna på våra hällristningar och samma ursprung, så att de på Pesaro-stenen synas vara en erinran från någon af de lasciva gudars eller gudinnors fester, som konstnären i sin ungdom bevistat. Jemf. sid. 26.

Pesaro-stenens och hällristningarnas i hvarje hufvudsak fullkomliga öfverensstämmelse synes mig ännu mer bestyrka hvarandra; så att jag ej förmår inse, huru man skall kunna uppfinna den minsta invändning mot deras gemensamma ursprung.



  1. Om någon invänder, att dessa fartyg icke äro feniciska utan gammal-romerska, ty fartyg af samma typ och med lika rostrum finnas afbildade på Colonna Trajana i Rom (af Pietro Santi Bartoli, fol. 33), så svaras, att invändningen är ganska riktig, men att denna skeppsform var fenicisk många sekler, innan han blef romersk. Från Tyrus fördes han genom Elissa eller Dido till Karthago, och sedan konsul Duilius slagit karthagernas flotta och låtit efter ett af de eröfrade skeppen bygga galérer åt romarne, kom denna skeppsform till Rom. Jemf. sid. 21. Men Pesaro-stenen var redan prydd med sina skepp och öfriga figurer, åtminstone tre sekler förr än Roms tillvaro börjades.