Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/101

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

i ett brev som var skrivet på ett gammalt omslag och innehöll följande ord:

"Sir Fox Crawley ber, att miss Sharp med paggasche måtte infinna sig om tisdag, eftersom jag reser till Drottningens Crawley i morgon bitti.

Stora Gaunt Street."

Rebecka hade aldrig sett en baronet, såvitt hon kunde minnas, och så snart hon hade tagit avsked av Amalia och räknat de guinéer, som den godhjärtade mr Sedley hade lagt in i en börs åt henne, och så snart hon hade slutat att torka sina ögon med näsduken (vilken operation hon slutade i samma ögonblick som vagnen vände om gathörnet), började hon att söka föreställa sig vad en baronet[1] kunde vara.

— Jag undrar om han bär en ordensstjärna? tänkte hon. Eller är det endast lorder som bära stjärnor? Han går väl ståtligt klädd i hovdräkt, med krås och manschetter och håret lätt pudrat, såsom mr Wroughton, som jag såg på Covent Gardenteatern. Jag förmodar, att han är fasligt stolt och att jag kommer att behandlas mycket föraktfullt. I alla händelser måste jag likväl bära min hårda lott så gott jag kan, och åtminstone kommer jag nu att vara bland adelsfolk och inte bland simpla krämare!

Och därmed började hon att tänka på sina vänner vid Russell Square med samma filosofiska bitterhet, med vilken räven i en viss fabel framställes tala till rönnbären.

Då vagnen hade farit över Gaunt Square in på Stora Gaunt Street, stannade den slutligen framför ett högt dystert hus, som låg mellan två andra höga, dystra hus, vartdera med en vapensköld över mellersta salongsfönstret, såsom vanan är vid Stora Gaunt Street, på vilken

  1. En baronet tillhör den lägre adeln i England, följer i rangrullan efter en barons yngre söner och har försteget framför alla riddarna, med undantag av riddarna av Strumpebandsorden och dem som sitta i geheimerådet (privy council). De bära framför sitt namn ordet sir, som dock alltid sättes framför förnamnet, och deras fruar benämnas lady, i likhet med de övriga adelsdamerna. Ö. a.
93