Sida:Världsmarknaden del 2 1926.djvu/367

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

att han vid Wiens undsättning och befrielse av Sobiesky inlät sig i strid med och genomborrade en janitschar — och ehuru den liggande muhammedanen på ett ohyggligt sätt vrider sig vid hans fötter, ler fursten helt milt och pekar med sin kommandostav bort mot Aurelius-Platz, där han började uppföra ett nytt palats, som skulle blivit ett av hans tidsålders mästerverk, om den högsinte fursten hade haft pengar att fullborda det. Men Monplaisir: (de hederliga tyskarna kalla det Monblaisir) stannade i växten i brist på kontanter, och detta och dess park och trädgård äro nu i ett tämligen urblekt tillstånd och icke mer än tio gånger så stort som det behövde vara för att bekvämligen rymma den regerande suveränens hov.

Trädgårdarna voro inrättade så att de skulle tävla med dem i Versailles, och bland terrasserna och lundarna därstädes finnas ännu några väldiga allegoriska vattenverk, som spotta och fräsa förskräckligt på högtidsdagar. Där är t. ex. Trophonius' grotta, i vilken medelst något konstverk blytritonerna icke blott spruta vatten, utan även frambringa de hemskaste kvidanden ur sina blysnäckor — där äro De Badande Nymferna och Niagaras vattenfall, som folket i grannskapet över all beskrivning beundrar, då de komma till årsmarknaden vid riksdagens öppnande eller till de fester, varmed den lyckliga lilla nationen firar sina furstliga härskares födelse- och bröllopsdagar.

Vid sådana tillfällen komma från samtliga städerna i hertigdömet (som är nära nog sina goda tre tyska mil) — från Bolkum, som ligger på västra gränsen och håller Preussen i schack — från Grogwitz, där fursten har ett jaktslott och där hans gränser genom Pumpfloden skiljas från hans grannes, furstens av Potzenthal — från alla de små byar, vilka jämte dessa tre stora städer ligga spridda över det lyckliga furstendömet — från farmerna och kvarnarna längs Pump, komma vid dessa tillfällen skaror av folk i röda kjortlar och huvudbonader av sammet eller i trekantiga hattar och med pipor i munnen och draga till residenset för att deltaga i marknadsnöjena eller festligheterna därstädes. Vid dylika tillfällen står teatern

361