Sida:Värmlands regementes historia II Personalhistoria.pdf/33

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
20
ÖFNINGAR OCH TJÄNSTGÖRING.

varit inne en månad och hade hunnit sopa vägarna i lägret rena från snö. Småningom började vårsolen göra verkan, och när kälen lossnade i marken och jäsleran porlade, var lägret under flera veckor obeträdbart annat än på de utlagda trädbanorna. Med den ringa tillgången på lokaler under tak blef utbildningen icke sådan, som man med hänsyn till den längre tjänstgöringstiden haft skäl att vänta. Särskildt gällde detta första perioden, hvilken räckte tio veckor eller intill den 12 juni. På grund af de stora fordringar, hvilka genom den nya skjutinstruktionen lades på skjutöfningarna, kom andra perioden att utsträckas ända till slutet af juli. Augusti månad var anslagen till utbildning i kompani, hvarvid två och två kompanier voro sammanslagna, dock ledo öfningarna af den detta år sena skörden och af flera kompaniers bortkommendering för ordningens upprätthållande under den stora arbetsinställelsen under denna månad.

Det följande året, 1910, skedde inryckningen först den 11 april, och som våren detta år kom ovanligt tidigt, mötte första delen af rekrytutbildningen inga svårigheter. Tiden var indelad på samma sätt som året förut och kunde fullt tillgodogöras, hvarvid likväl det obehaget inträffade, att det ymniga regnandet under eftersommaren försenade skörden och inskränkte den mark, som kunde beträdas utanför det alltmera otillräckliga öfningsfältet.

Under de nya förhållandena har mera kunnat uträttas under tiden för regementsöfningarna. År 1910, då regementet icke deltog i några öfningar tillsammans med andra trupper, användes en hel vecka till öfningar i regementsförband och nära på lika lång tid till öfningar med afdelningarna på fältstyrka. Olägenheterna af öfningarnas utsträckning in i oktober månad gjorde sig emellertid kännbara, dock mindre med hänsyn till väderleken.

Under 1908 deltog regementet i de öfningar i brigad- och fördelningsförband, som utfördes af V. arméfördelningen i trakten af Tillberga den 1—3 oktober under synnerligen gynnsamt väder. Året därpå var regementet med vid Långsele, där V. arméfördelningen med Dal- och Värmlands regementen jämte Hälsinge och en del af dess öfriga trupper kämpade med VI. arméfördelningen, i hvilken Norrbottens regemente ersatte Hälsinge. Öfningarna räckte fyra dagar, den 22—25 september, men nära fem åtgingo för färden till och från den aflägsna öfningsorten.

Under öfningar i regementsförband och i högre förband har regementet vanligen förts af öfverstelöjtnanten, hvilken det ju skulle ålegat att föra det an i allvarets stund.

Må det här vara sagdt, att regementet under senare delen af regementsöfningsperioden 1910 mottog sin fördelningschefs loford för god och i rätta riktningar ledd utbildning, för enhetlig ledning och skicklighet