Sida:Biblia Fjellstedt II (1890) 302.jpg

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

298

Salomos Höga Wisa.

Inledning.

Höga Wisan, på grundspråket: Sångernas sång, eller Sången framför alla sånger, är en bildrik bok, som med färger, lånade af den ömmaste och renaste jordiska kärlek, nemligen brudkärleken, afmålar den andeliga föreningen emellan Gud och Hans utwalda folk, emellan Christus och församlingen. Höga Wisan har tillämpning särskilt på hwarje enskild själ i alla tider, i den mån själen är förenad med Herran, såsom en sann medlem af Hans hela församling. Men hufwudsakligen är Höga Wisan en prophetisk bok, som beskrifwer Guds folks tillstånd och förhållande till Herran på segrens tid. Bruden är hela Christi kyrka, hela himmelriket i alla tider, och kärnan af denna kyrka är det andeliga Israel, trons barn, Abrahams andeliga säd. Således höra till Christi brud äfwen trogna själar af hedningafolken, men isynnerhet Israels folk, som ännu skall såsom folk blifwa omwändt till Christum och med ny och helig brudkärlek förmälas med den himmelske Konungen. Huru Herren då skall älska sitt omwända folk, och hwilket outsägligt saligt förhållande mellan den himmelske Konungen och Hans församling då skall ega rum, lära wi af många prophetior, både i det Gamla och i det Nya Testamentet. Es. 62: 2–511. Hes. 37. Os. 2: 16–20. Uppb. 12.

Under bilden af en förmälning mellan konung Salomo och den konungsliga bruden Sulamith eller Salomoniskan beskrifwes således föreningen emellan Fridsfursten, Christus, den himmelske Konungen och Hans utkorade från jorden, nemligen de heligas samfund.

Höga Wisan har warit och är en pröfwosten för de menniskors innersta wäsende, som läsa densamma. De, som äro upplysta af Guds Anda, finna deruti den renaste och ljufligaste himmelska wederqwickelse; de, som äro allwarligt sinnade och hafwa någon längtan efter himmelriket, ana i denna bok outsägeliga, gudomliga hemligheter; de, som äro köttsligt sinnade, finna deruti näring och retelse för sitt köttsliga sinne, och bespottare hemta deraf anledning att drifwa gäckeri med Guds uppenbarade ord och att draga Guds största nåd till lösaktighet.

Wid alla förklaringar af bildliga beskrifningar och liknelser så wäl i denna bok, som i hela den Heliga Skrift måste en gång för alla märkas, att aldrig någon liknelse kan till alla enskilda drag öfwerenstämma med det föremål, som genom liknelsen skall afmålas; utan hwarje liknelse, hemtad af den naturliga skapelsen, kan endast i wissa drag öfwerensstämma med de andeliga ting, som derigenom skola upplysas. Alla förebilder af Christus i det Gamla Testamentet, såsom templet, offren, nådastolen och de många personer, som i ett eller annat hänseende woro liksom lefwande prophetior om Honom, såsom Adam, Noach, Abraham, Joseph, David, Salomo och andra, hade blott hwar för sig några särskilda kännemärken och lefnadsdrag, som syftade på Christus och som dessa personer hade, i den mån Han gifwit dem sin Anda och försatt dem i en sådan ställning, att de derigenom, i ett eller annat afseende, blefwo både Hans utmärkta redskap, på den tid de lefde, och prophetiska förebilder af Honom för att meddela ljus åt dem, som trodde, till dess Han sjelf skulle komma. Denna regel gäller också särskilt om Höga Wisan och dess rika sinnebilder, att de icke låter sig göra, att för hwarje särskildt drag af liknelserna finna en motswarande andelig betydelse. Då wår Frälsare säger: warer snälle såsom ormar och enfaldiga såsom dufwor, så är det ingenting mera än snällheten och enfalden, som i denna liknelse kommer i betraktande, icke ormens gift eller krälande på marken, icke heller dufwans flygt eller skiftande färger; så är det också med den Höga Wisans sköna liknelser, att endast wissa drag deraf höra till beskrifningen af den andeliga brudkärleken.

Ingen kunskap eller lärdom, ehuru djup och widsträckt den må wara, kan fatta Guds uppenbarade ord utan upplysning af Guds Ande och detta gäller isynnerhet om Höga Wisan, som är en prophetia både om Christi Kyrkas seger på jorden och om det himmelska bröllopet i härlighetens rike, och det hörer till alla prophetior, att de aldrig äro till alla delar fullkomligt tydliga förr, än då de blifwa till alla delar uppfyllda; men då bidrager uppfyllelsen i ännu högre grad till Guds förhärligande.

Höga Wisan har efter all sannolikhet blifwit skrifwen i Salomos ungdomstid, under det han ännu stod i det innerligaste kärleksförhållande till Herran. Se 1 Kon. 3: 5–15.