Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/234

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs


Junius 15

Hordeum murinum Fl. 107 växte över alla vallar vid Malmö i stor myckenhet.

Scordium officinarum Fl. 476 växte vilt så här på Kommendatnsängen som vid Håkanstorp och Alnarp; eljest en rar ört i Sverige, den jag icke sett utom Öland och Gottland.

Typha, som här kallas dynema och i Bohus ej olämpeligen krutläskare, är av auctores gjord till 3 eller flere species, utan att de utstakat gränsorne emellan slagen. På Kommendatsängen hade vi tillfälle att se tvenne slag och därav utleta åtskillnaden dem emellan, varav slöts, att Typha palustris clava gracili C. B. 20 är all den Typha, som växer upp i landet, men Typha palustris major C.B. växer mest här nere i Skåne. Åtskillnaden emellan desse två består förnämligast däruti, att den större har gemenligen blad så breda som Iris Fl. 33, men det mindre slaget har smala blader, likasom Scirpus lacustris Fl. 40 vore klyven mitt uti. Dessutom äro axen på den större tjocka som den aldra tjockaste manstumme, och hänga hanaxen ihop med honaxen. Däremot äro axen på det mindre slaget föga tjockare än en svanpenna, och hanaxen äro skilde ifrån honaxen till ett tvärfingers bredd, så att dessa två kunna med allt skäl skiljas till åtskilde species.

Malva rubra Fl. 581 växte med Echium och Hordeum murinum på alla vallar.

Annemat kallas här på orten all Lemna.

Seriphum Fl. 671 växte vid Kalkhamn i myckenhet och luktade härligen, en ört som jag icke sett vilt, sedan jag var på Gottland.

Coronophus Fl. 126 växte jämte Salicornia, men på landet, där nu var torrt, och varest vattnet om vintern flödat över.

Arenaria maritima rubra Fl. 376 var även här allmän.

Salicornia Fl. 1 växte vid yttra gravarne i stor myckenhet, så att den som vill göra försök med örten till salt antingen för glasbruken eller för chymien, kan här få henne, besynnerligen

228