Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/342

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Campanula ifrån Campanula Trachelium dicta Fl. 181 därmed, att uti Trachelio är caulis pentagonus angulis magis asperis & scabris. Folia magis ovata & acutis serrata. Jag fant föregående Campanula monstrosa utan corolla, där calyces gjort plenitudinem, som uppvuxit till blad.

Galium luteum Fl. 116 fanns här vid åkerrenarna av en synnerlig varietet, ty det hade omkulliggande stjälkar med vitgula blommor, liksom det varit ett medium emellan Galium luteum Fl. 116 och Mollugo Fl. 117, så att jag länge tvivlade, till vilketdera det kom närmast.

Glömslöv, kvart 3.

Almen växer på slätten fortare än asken, men däremot växer asken i skogslanden fortare än almen.

Vita pilen stod allestädes med alla sina blader, då Phalæna salicina Fn. 822 i år ätit upp alla bladerna på den gröna pilen, som stod ömsom med den vita. Den vita pilen var icke så bräcklig som den gröna.

Melilotus lutea Fl. 619 växte allestädes vilt i ängarne.

Helsingör sågs hela vägen emellan Glömslöv och Hälsingborg samt alla de skeppen, som passerade Sundet.

Flygsand var något litet inemot Hälsingborg närmast emot staden.

Hälsingborgs stad ligger gentemot Helsingör vid stranden och Sundet. Staden är smal och utsträckt efter stranden uti en huvudgata. Östra landsidan instängde staden såsom en ganska hög, brant mur, på vilken den nedanför liggande staden helt artigt åskådades. Där jorden var bruten, syntes denna bergsvägg bestå av en tunn skiffer, som till sin art var en fin cos. Hälsingborgs stad har företräde för de mesta städer i anseende till dess belägenhet jämte Sundet och djupa farvatten åt stadssidan till och ifrån Östersjön. Dock lider handelen här i brist av returvaror. Eljest har denna staden en den härligaste prospekt. Sällan har någon smittosam sjukdom sig hit insmygt, och själva boskapssjukan, som nyligen härjade landet runt omkring, lämnade denna staden orörd. Här är rätta farvägen till utrikes orter och om vintern den endaste, då

336